300 ezer forint bírság gyorshajtásért

2007.10.11. 20:50
A szabálytalankodó jármű tulajdonosát minden esetben megbírságolnák, tartalmazza a módosítási javaslat, ami szerdán kerül a kormány elé. Nőnek a bírságok is.

A mostani 100 ezerről 300 ezer forintra nőhet január elsejétől a legkirívóbb közúti szabályszegések legfelső büntetési tétele, elsősorban a gyorshajtóké, mondta a Független Hírügynökségnek csütörtökön Budai Bernadett kormányszóvivő.

A tervek szerint a járművek tulajdonosait szabálysértéskor minden esetben megbírságolják, függetlenül attól, ki vezetett.

A módosítás elsődleges célja az, hogy megszüntessék azt a kibúvót, amellyel sok autótulajdonos él, amikor lefényképezik autóját, de a vezetőt nem tudják azonosítani.

A tulajdonosok ilyenkor szokták azt nyilatkozni a rendőrségnek, hogy közeli hozzátartozójuk volt a sofőr, akire nem köteles terhelő vallomást tenni, megnevezni őt. Ezekben az esetekben a jármű tulajdonosát vagy üzemben tartóját fogják kötelezni a bírság megfizetésére.

Az államtitkári egyeztetésen lévő javaslat érdekessége azonban az, hogy a kormány szándéka szerint a tulajdonost akkor is megbüntetnék, ha a más által vezetett autóját megállítják a rendőrök, megállapítják a sofőr személyazonosságát, és meg is bírságolják az illetőt, közölte a kormányszóvivő.

A kormány várhatóan jövő szerdán tárgyal a tervezetről, mondta Budai Bernadett.

A bírság felső tétele eredetileg 800 ezer forint lett volna, és csütörtök napközben is volt 400, illetve 500 ezer forintról szóló variáció a sajtóban. Végül 300 ezer forint került a kormányközi egyeztetésre.