Fantombeteg verte át a magyar államigazgatást

Egy állítólag rákos kisfiú - aki "évek óta egy osztrák kisváros kórházában fekszik" - zsákszámra kap postán leveleket a magyar államigazgatás hivatalaitól, kis és nagy cégektől, állami vállalatoktól, egyetemektől, csupa "komoly helyről". A kisfiú nem pénzt kér, csupán Guinness-rekordot szeretne dönteni, ezért levelét minél több helyre szeretné eljuttatni a világban. A baj csak az, hogy a levél átverés, a kisfiú nem létezik, levele mégis évek óta kering Magyarország, Svájc, Németország, Ausztria, Spanyolország és még ki tudja, hány ország postáin.
Lánclevél járja be Európát, egy soha nem létezett rákos kisfiú kér benne segítséget ahhoz, hogy Guinness-rekordot döntsön. Az Indexhez is eljutott, több száz címet tartalmazó paksaméta szerint az átverésnek felülők névsora az Oktatási Minisztériumtól az ORFK-ig, a Magyar Rádiótól Gyurcsány Ferenc miniszterelnök cégéig, az Altus Rt.-ig terjed.

Egy lánclevél útja
#alt#
A rendőrség példánya
Érdekes nyomon követni, hogy a tullni kisfiú levelének az Index birtokába került példánya milyen utat járt be pár hónap alatt (A dunakeszi cégtől az Altusig a lánc több helyen megszakadt, ezért nem tudunk teljes listát közölni): Apenta Kft. - Díjbeszedő Rt. - Fővárosi kéményseprők - BKV Rt. Protokoll Osztály - MÁV Rt. - MÁV Baross G. Oktatási Központ - MÁV Regionális Humánszolgáltató Sz. - Eötvös Lóránd Geofizikai Intézet - Magyar Rádió - BBC Rádiocom Kft. - Arcus Plus Kft. (nyomda) - Baglama Kft. (borkereskedelem) - Farnetani Kft. (borkereskedelem) - Andtib Kft. (Don Pepe Pizzéria) - Neptum kft. (mosogatás) - Junior Vendéglátó Rt. - Indicator Légiforgalmi Rt. - Allianz Hungária Biztosító Rt. - Opten Kft. (céges adatbázisok) - Pénzjegynyomda Rt. - Vám- és Pénzügyőrség - ORFK - Igazságügyi Minisztérium - Semmelweis Egyetem Humánmorfológia - Oktatási Minisztérium - Nyitott Világ Alapítvány - Károly Róbert Főiskola - Altus Rt.
Postaköltségek
Egy ötvengrammos levélküldemény Ausztriába sima postai úton 240, légipostával továbbítva pedig 330 forint. Ha ajánlva adják fel a küldeményt az további 450 forintot kóstál. A magyarországi levél a mellékletek miatt súlyosabb, így a Posta ügyfélszolgálatától arról érdeklődtünk egy legfeljebb 500 grammos levél mennyibe kerülhet elsőségi kézbesítés esetén: 50 grammig 120, 100-ig 160, 250-ig 200, 500 grammig pedig 280 forint. Nem elsőségi küldemény esetén 65, 80, 100, illetve 150 forint lehet a postára adás díja. Az ajánlott levél díja mindkét esetben plusz 130 forint.
A lánclevél teljesen ártalmatlan, nem kérnek benne például pénzt, a címzettnek csak annyit kell tennie, hogy tíz további címre elküldi a levelet, és küld egy példányt a kisfiúnak - akinek még a nevét sem tartalmazza a felkérés - az alsó-ausztriai tullni kórházba. A továbbított leveleknek tartalmazniuk kell a láncban szereplő címek listáját.

Billiárdszor billiárd levelesláda

"Mellékelten megküldjük egy rákos kisfiú kérését, amely szerint egy levelezési lánccal szeretne bekerülni a Guiness Rekordok Könyvébe. Kérjük, hogy a célja elérése érdekében szíveskedjen ezt a levelet és mellékleteit 10 munkahelyre vagy civil szervezetnek továbbítani, ezzel hozzájárulva a kisfiú álmának megvalósulásához. Kérjük, ügyeljen arra, hogy a lánc ne szakadjon meg! Az Ön által írt levélből küldjön egy példát a kisfiúnak is!" - áll például az Országos Rendőr-főkapitányság által továbbított levélben.

Az ORFK elküldte a levelet többek között a Rendőrtiszti Főiskolának, a Nemzetbiztonsági Hivatalnak, az Igazságügyi Minisztériumnak. Garamvölgyi László szóvivő az Indexnek azt mondta, rendkívüli módon gusztustalannak tartja, hogy valaki ilyennel képes viccelni. Nem gondolta, hogy ellenőrizni kellene a levél valódiságát, hiszen a megkeresés nem magánembertől érkezett, hanem a Vám- és Pénzügyőrségtől. A rendőrségi szóvivő az a tanulságot vonta le, hogy a jövőben ellenőrizni kell az ilyen jellegű megkereséseket.

Ha a birtokunkba került harminc levél valóban láncot képez (egymás utáni lépcsőkből valók), és minden levelezőtárs tíz újabb címzettnek továbbküldte - ami azért nehezen képzelhető el -, akkor összesen több mint tíz a harmincadikon darab levelet kézbesített (volna) a posta belföldre vagy külföldre, ezenkívül tizedennyit az ausztriai kórházba.

(Ha minden láncszem továbbküld tíz levelet, a levelek száma láncszemenként hatványozódik. Az első tíz címre küld levelet, ez a tíz már összesen száz újabb címre postáz (110 elküldött levél), a száz cím további ezerre (1110 levél). Az osztrák kórház, amely csak egy levelet kap minden egyes továbbküldés alkalmával, első lépésben csak egyet, másodikban tízet, harmadikban száz (összesen 111) levelet kap.)

A lánclevéllel az állami tulajdonban álló Magyar Posta kétségkívül nagyon jól jár, még akkor is, ha a levél terjesztői között sok az állami intézmény, vagyis a postaköltség visszaforog a büdzsébe. Természetesen valószínűbb, hogy nem mindenki továbbítja a levelet, billiárdszor billiárd darab levelesláda talán az egész Univerzumban nincsen. (Ha a Földön kellene elintézni ezt a forgalmat, a hatmilliárd embernek úgy kétszáztrillió postacímmel kellene rendelkeznie fejenként.)

Komoly helyről jött

Az általunk megkérdezett levelezők meglehetősen jóhiszeműnek tűntek. Az Altus Rt.-nél például azt közölték, fel sem merült bennük, hogy a lánclevél átverés, hiszen olyan komoly címeket láttak a listán, mint számos minisztériumé, állami hivatalé és cégé.

Az Oktatási Minisztériumban egy titkárnő intézte a levélküldést: Mint az Indexnek elmondta, megbízhatónak találta a feladót, a Semmelweis Egyetem Humánmorfológiai Intézetét. Az intézet ugyancsak megbízott a levél feladójában, az Igazságügyi Minisztériumban, és mint mondták, egészségügyi intézet lévén érzékenyebbek az ilyen dolgokra. A BKV Rt. protokollosztályán elmondták, hogy idén még nem kaptak ilyen levelet, de korábban többet is. "Az a kisfiú már nyugdíjas lehet" - panaszolta a levél továbbításával megbízott munkatárs.

A többi megkérdezett hivatalban is hasonló indokkal továbbították a levelet, általában az "XY továbbította felénk egy rákos kisfiú kérését..." kezdetű szöveggel. A feladók megbízhatósága mellett az is közrejátszott a levél gyors terjedésében, hogy bár emailen az utóbbi időben virágkorukat élik a hasonló átverések, a klasszikus postai lánclevelek kimentek a divatból, a tullni kisfiú levelén kívül egy-két ilyen levéllel találkoztak még. A Vám- és Pénzügyőrség például közölte, ezt a levelet ugyan továbbküldték, de a határőrségtől kapott legutóbbit - amiről kiderült, hogy hamis - már ők is a szemétbe dobták.

Az Indexnél lévő láncdarab első szeme egyébként egy dunakeszi illetőségű kereskedelmi-szolgáltató kft., amely még 2003-ban továbbította a leveleket. A cégnél elmondták, hogy a levél Dunakeszin és környékén lévő cégek között keringett tavaly tavasszal, áprilisban ők is továbbküldték, de több mint egy év múlva, három hete ismét kaptak belőle.

Helfen Sie, bitte!

A tullni kórházban fekvő rákos kisfiú segítséget kérő története kitaláció, erről egy hoaxokkal és spamekkel foglalkozó német nyelvű oldal is beszámol. A weblap szerint Ausztriában is - akárcsak itthon - "magas helyekre" jutott el a kisfiú segítségét kérő levéllánc. Sem a tullni kórház, sem a Guiness-rekordok könyve - amiben egyébként nincs "lánclevél-kategória" - nem ismer egyetlen rákos kisfiút, aki lánclevélrekordot szeretne felállítani.

Az Index érdeklődésére a kórház elmondta, hogy két és fél éve kosárszám érkeznek hozzájuk a levelek, nemcsak Magyarországról, de Németországból, Spanyolországból és Svájcból is. A kórház bontatlanul dobja őket a szemétbe, és napi tizenöt-húsz telefonhívást kapnak a segítőkész levelezőktől.

A kórház szerint a lánclevelet egy rosszakarójuk indíthatta el, de nem tudják, ki és miért akart nekik ekkora bosszúságot okozni. A levelek rohama még évekig eltarthat, ezért a kórház munkatársa kétségbe esve kérte az Index riporterét ("Bitte, bitte! Helfen Sie!"), hogy adjunk nyilvánosságot az ügynek.