Zseniális bankkártya-klónozót üldöznek Pécsett

2003.12.18. 08:54
Rejtett kamerával olvasta le a PIN-kódot, a kártya adatait jeladóval továbbította saját számítógépére egy nyilvános pécsi bankautomatából. A kapott adatok alapján klónozta le a bankkártyákat. A rendőrség keresi a tettest, az okozott kár egyelőre nem ismert.
Egyelőre nem találja a rendőrség azt a férfit, aki Magyarországon egyedülálló módszerrel másolt bankkártyákat Pécsett. A ma nyilvánosságra került ügy főszereplője szökésben van, és a módszerén kívül még az általa okozott kár sem ismert.

Trükkös cracker

A férfi az egyik pécsi bankautomata kártyabefogadó nyílásába egy olyan szerkezetet szerelt, ami a kártyáról az elektronikus adatokat rádióhullámok útján a férfi számítógépére továbbította.

A PIN- kódok leolvasásához egy lámpának álcázott kamerát használt, melyet az automata helyiségében szerelt fel. Az első adatok alapján a férfinak feltehetően kocsival a helyszín közelében kellett tartózkodnia, mivel a kamerát távirányítóval lehetett irányítani.

Mikor valaki a bankkártyáját a leolvasó nyílásba dugta, az adatok megjelentek a férfi laptopján, miközben a távirányítású kamerával rögzítette, milyen kódot üt be a bank ügyfele. Az adatok és a kód birtokában egy internetről letölthető program segítségével elkészítette a kártyák klónjait.

Nem tudni, mennyi pénzt szerzett

A trükkre a bank egyik belső ellenőre jött rá. Az automata ellenőrzésekor feltűnt ugyanis, hogy a leolvasó nyílás mérete kicsivel nagyobb mint kellene. A rendőrök egyelőre a technikai eszközöket foglalták le, a kártya-klónozó bűnözőt egyelőre nem találjak.

Még azt sem lehet tudni hány helyen, hány alkalommal figyelt meg automatából pénzt felvevő gyanútlan polgárokat az ismeretlen férfi és hogy mennyi kárt okozott tevékenységével.