Több mint kétszáz külföldi cég a pénzmosási ügyben

2003.12.18. 07:15
Már tíz gyanúsítottat hallgatott ki a rendőrség a minden idők legnagyobb pénzmosásának emlegetett ügy felderítése során. Információk szerint a pénzmosásban 220 külföldi cég vett részt. A rendőrség várhatóan további banki alkalmazottakat és ügyvédeket is meggyanúsít.
Tízre emelkedett a pénzmosási ügy gyanúsítottjainak száma, miután a rendőrség szerdán két banki alkalmazottnál házkutatást tartott, majd kihallgatta őket - közölte az MTI-vel a rendőrség.

A BRFK nyomozó főosztályának munkatársai hajnalban házkutatást tartottak P. Tibor 43 éves pilisvörösvári, és S. Rita 33 éves fóti lakos otthonában - mondta el Kormos Endre, Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) sajtóügyeletének vezetője.

"A két banki alkalmazottat - szabadlábon hagyásuk mellett - gyanúsítottként hallgatták ki, így a pénzmosási ügy gyanúsítottainak száma tíz főre emelkedett" - közölte.

220 cég megrendelésére dolgoztak

A Magyar Televízió Kék fény című műsorának információi szerint a rendőrség várhatóan további banki alkalmazottakat és ügyvédeket is meggyanúsít majd.

A pénzmosásban 2002 novemberétől 2003 novemberéig mintegy húszmilliárd forint forgott, amelyet a bűnügyi magazin információi szerint mintegy 220, jórészt külföldi cég megrendelése alapján szírek végeztek el Magyarországon.

A sajtóügyelet vezetője emlékeztetett arra, hogy a BRFK Nyomozó Főosztályának Gazdaságvédelmi Osztálya pénzmosás bűntette elkövetésének megalapozott gyanúja miatt eljárást folytat a december 10-én őrizetbe vett Bassam T. 45 éves és Ghassan A. 31 éves szír állampolgár, valamint D. Zoltán 34 éves budapesti lakos ellen.

December 11-e és december 16-a között a BRFK további öt személyt hallgatott már ki gyanúsítottként - közölte.