Megdőlt a véralkoholszint világrekordja

2003.12.19. 15:36
Valószínűleg egy lett férfi döntötte meg a részegség világrekordját, miután a rendőrök a halálos véralkoholszint dupláját mérték nála.
Az egyelőre nem azonosított középkorú férfira öntudatlan állapotban, Rigában találtak rá. Véralkoholszintje 7,22 ezrelékes értéket mutatott, amely világrekordnak számít.

Egy átlagos ember 1,2-es értéknél már hányni kezd, 3,0-nál elveszti eszméletét, 4,0 ezrelék véralkoholszintnél leáll a légzés. "Ez az eredmény a Guinnes rekordok könyvébe illik" - mondta el a Reutersnak a rendőrség szóvivője.

A rigai kórház intenzív osztályának vezetője, Martins Sics újságíróknak nyilatkozva elmondta, még nem fordult elő olyan, hogy valaki túlélt volna egy ekkora alkoholos dózist, de még a vodkavedelő hagyományaira büszke Oroszországban sem történt ilyesmi.

"Nem fog emlékezni semmire, amikor magához tér" - mondta Sics.

Halálos iramban

Novemberben egy vidéki vodkaivó-versenyen halt meg a győztes, amikor másfél liter vodkát nyakalt be kicsivel több mint félóra alatt.

A verseny körülbelül negyven percig tartott, és a szerencsétlen győztes három félliteres üveg tartalmát döntötte le a torkán. Miután ezzel megnyerte a fődíjat - további tíz liter vodkát -, taxival szállították haza, otthon azonban hamarosan elhunyt

Cseh nemzeti rekord dőlt meg ősszel

Az ősszel a cseh véralkohoszint-rekordot megdöntő brnoi férfi vérében 5,5 ezreléknyi alkoholt találtak - írta a Právo című prágai lap. Az ittas férfira egy városi parkban találtak rá a rendőrök.

Az illető saját bevallása szerint egy zenei fesztiválon vett részt a barátaival, és megivott legalább két liter tömény szeszt sörrel keverve. A csehországi rekord eddig 4,9 ezreléknyi alkohol volt, amelyet egy szintén dél-morvaországi férfi vérében találtak néhány évvel ezelőtt.