Harminchárman haltak meg a kínai bányatűzben

2004.11.21. 19:58
Hatvanegy túlélőt még keresnek a szombaton kigyulladt bánya járataiban. Nem ez az első ilyen eset.
Harminchárman meghaltak és 61-en még mindig foglyai azoknak a vasbányáknak, amelyek Hopej (Hebei) észak-kínai tartományban gyulladtak ki - jelentette vasárnap az Új Kína hírügynökség.

A lángok szombaton csaptak fel egy magánkézben lévő bánya tárnájában, majd rövid időn belül átterjedtek másik négy, hozzá kapcsolódó bányára is. A hatóságok szerint összesen 106 bányász tartózkodott a mélyben, amikor a tűz fellobbant.

Bányavezetők letartóztatásban

Vasárnap estig 45 bányászt hoztak a felszínre a kínai hírügynökségi beszámoló szerint, amelyből nem derül ki, hogy halottakról vagy sebesültekről van-e szó. A településre, amelynek határában a vasbányák húzódnak, 15 csoportban 175 bányamentő érkezett abban a reményben, hogy még sikerül túlélőket találni. A mentést rendkívül nehéz körülmények között végzik, továbbra is hatalmas füst gomolyog a kiégett tárnákban. Az első megállapítások szerint egy lángra kapott kábel lehetett a szerencsétlenség okozója.

A rendőrség letartóztatta a kitermelésért felelős bányavezetőket és zároltatta bankszámláikat. Ven Csia-pao (Wen Jiabao) kínai miniszterelnök a felelősök megbüntetését követelte és vizsgálóbizottság létrehozására utasította a kormányt.

Gyakori eset

Az ázsiai országban igen gyakoriak a bányaszerencsétlenségek. Az elmúlt évek legsúlyosabb bányaszerencsétlensége a múlt hónapban a közép-kínai Honan (Henan) tartományban történt, ahol 148 szénbányász vesztette életét. A hivatalos adatok szerint évente több mint 7000 bányász hal meg munkahelyi balesetekben, egy hongkongi székhelyű emberi jogi szervezet, a Kínai Munkásértesítő azonban 20 ezerre becsüli számukat.