Huszonötezer hullazsákot vittek New Orleansba

2005.09.08. 12:06
Bár hivatalosan még a százat sem éri el a Katrina hurrikán és az áradások áldozatainak a száma, a hatóságok huszonötezer hullazsákot rendeltek. A várost ellepő vízben kolera és kólibacilus tenyészik. Az emiatt elrendelt erőszakos kiürítés egy rendőri vezető szerint sok halottat követelhet.

Harminc holttestet találtak a mentőalakulatok New Orleans egyik elővárosának idősek otthonában. A St. Rita idősek otthona St. Bernardban, a Katrina és az árvizek pusztítását leginkább megsínylő keleti elővárosban van. Az otthonból negyven-ötven idős embert mentettek ki, írja a CNN. Az utolsó, szerda esti hivatalos adatok szerint Louisianában nyolcvanhárom halottja volt a hurrikánnak, de a hatóságok szerint csak New Orleansban ezrek veszthették életüket.

A hatóságok huszonötezer hullazsákot szállítottak Louisianába, mondta el a CNN-nek Bob Johannessen, az állam egészségügyi minisztériumának szóvivője.


Klikk a képre!

New Orleansban eközben a város erőszakos kiürítésére készülnek, nem kevés aggodalommal. "Ha most kiküldöm az embereim, hogy akár erőszakkal is eltávolítsák a városban maradtakat, sok ember fog meghalni" - jelentette ki a CNN-nek Eddie Compass, a városi rendőrség főfelügyelője.

A louisianai Nemzeti Gárda és a hatóságok közös becslése szerint tíz-tizenötezer ember maradhatott a városban. Martin DeFile rendőrszázados, a városi rendőrség szóvivője szerint kitelepítésüket "a következő pár napban" kezdik meg.

A város teljes kiürítését a közegészségügyi helyzet indokolja. Az áradások és a hurrikán pusztítása miatt New Orleansban továbbra sincs ivóvíz, a várost elöntő víz pedig erősen szennyezett. Koleraveszély is van, szerdán öten vesztették életüket a betegségben. A Szövetségi Környezetvédelmi Hivatal (EPA) szerint a vízben nagy mennyiségben tenyészik az kólibacilus (Escherichia coli, E.coli) is.

Az amerikai hadsereg Mérnökhadtestének közlése szerint már 23 működik a város 148 állandó szivattyújából, írja a CNN. Becslésük szerint a víz lecsapolása 24-80 napig tarthat.