Abramovicsé lesz a világ legnagyobb luxusjachtja

2007.01.14. 17:19
Roman Abramovics, a londoni Chelsea tulajdonosa Hamburgban építteti legújabb luxusjachtját, ami méretével túltesz a mostani világelsőn, a Dubai uralkodó 163 méteres hajóján. Az Eclipse várható ára 200 millió font, vagyis 78 milliárd forint.

A világ legnagyobb jachtjával ajándékozza meg magát Roman Abramovics, a Londonban élő orosz mágnás, aki csaknem 80 milliárd forintnak megfelelő összeget áldoz legújabb játékszerére.


Az eddigi legnagyobb Abramovics-jacht,
a Pelorus. Forrás: Wikipedia
Abramovics, az első ligás londoni Chelsea futballklub milliárdos tulajdonosa a The Sunday Times beszámolója szerint Hamburgban építteti az Eclipse nevű, 170 méter hosszú hajót, amelyhez James Bond-filmekből ismerős extrák járulnak majd.

A felszereléshez tartozik például egy mini-tengeralattjáró, két helikopterleszálló, golyóálló ablakok, mozgásérzékelők, sőt állítólag egy rakétariasztó rendszer is, bár a brit lap szerint ez utóbbi fedélzeti elhárító fegyverek jelenlétét is feltételezné.

A beszámoló szerint az Eclipse-nek legalább ötvenfős állandó legénysége lesz. A The Sunday Times forrásai azt mondták: Abramovics már meglévő négy jachtján a brit hadsereg két elit kommandója, az SAS és az SBS kiszolgált fegyveres osztagosai állnak készenlétben az esetleges hívatlan látogatók fogadására.

Veri az ír haditengerészetet


Roman Abramovics

Ha az Eclipse elkészül, az orosz pénzember magánflottájának mérete - a hajók összesített hosszát tekintve - meg fogja közelíteni az ír haditengerészetét, és meghaladja az albán haditengerészet és parti őrség hajóinak együttes hosszúságát. Abramovics jelenlegi legnagyobb jachtja, a Pelorus 117 méteres, a Le Grand Bleu hossza 115 méter, az Ecstasea-é 87 méter, és a sort az alig 50 méteres Sussuro zárja.

Az új hajóval az orosz pénzember maga mögé utasítja Dubai uralkodóját is, akinek az emirátus nevét viselő úszó palotája a maga 163 méteres hosszával a világ jelenlegi legnagyobb jachtja.

Az Eclipse építési költsége várhatóan eléri a 200 millió fontot (78 milliárd forint). Ez azonban aprópénz Abramovics vagyonához mérve, amely a The Sunday Times által a brit pénzarisztokrácia felső ezréről évente összeállított gazdagsági lista szerint tavaly 10,8 milliárd font (4200 milliárd forint) volt az előző évre becsült 7,5 milliárd font után.