Ismét magyar rendőrök az Adrián

2008.06.18. 11:25
Július elsejétől ismét dolgoznak magyar rendőrök Horvátországban, de a korábbi évekhez képest többen lesznek, és hosszabb ideig is tart majd a külszolgálatuk.

A korábbi két évhez hasonlóan ezúttal is kéthetenként két-két magyar rendőr teljesít szolgálatot a zárai (Zadar) rendőrkapitányság területén. Korábban négy hétig tartott, idén azonban már két hónapig tart a rendőrök külszolgálata, vagyis összesen nyolc rendőr - köztük három rendőrnő - segíti majd a horvát hatóságokat és a magyar kiutazókat.

Az egyenruhás járőrök feladata elsősorban a tájékoztatás és a segítés, hiszen önálló intézkedési jogkörrel nem rendelkeznek, és mindig horvát kollégáikkal közösen dolgoznak. Idén először közvetlenebb kapcsolatuk is lesz a spliti kihelyezett konzullal, vagyis a magyar állampolgárok gyorsabb rendőri segítséget kaphatnak, ha a konzult ilyen esetekben keresik.

A horvátországi kiküldetésre utazó rendőröket pályázaton választották ki a feladatra, előírás volt a zászlós, tiszthelyettesi rendfokozat, a minimum ötéves közterületi szolgálatban szerzett tapasztalat, valamint legalább az angol nyelv megfelelő ismerete, de a kiválasztottak között természetesen olyanok is vannak, akik beszélnek horvátul. A Horvátországba utazó rendőrök között idén nincsenek budapestiek, Pest, Somogy, Baranya, Heves, Zala, Borsod-Abaúj-Zemplén és Jász-Nagykun-Szolnok megyéből, valamint a Készenléti Rendőrség állományából utazik egy-egy rendőr a horvátországi feladatra.

A két állam közötti rendészeti együttműködés értelmében a magyar egyenruhások ellátását és szállását a horvát rendőrség biztosítja. Kétnapos felkészítésük szerdán fejeződik be Budapesten.

A tavalyi szolgálat tapasztalatai szerint a horvát rendőrök fontosnak tartják a magyarok jelenlétét. Volt hogy magyar bűnelkövetők ügyében dolgoztak közösen, de előfordult, hogy egy vízben rosszul lett ember kimentésében segített magyar rendőr.