Fogházbüntetést kapott a soproni állatkínzó

2007.04.11. 16:10
Állatkínzás vétsége miatt jogerősen tíz hónap fogházbüntetésre ítélte a bíróság azt a férfit, aki kétszáznál több kutyát tartott méltatlan körülmények között a város külterületén, és öröklődő betegségben szenvedő ebeket szaporított.

Két évre felfüggesztetve tíz hónap fogházbüntetésre ítélte szerdán a Győr-Moson-Sopron Megyei Bíróság a soproni Őrsi Andrást, mert a férfi megszegte az állatok védelméről és kíméletéről szóló törvény rendelkezéseit. A bíró ezzel helybenhagyta a soproni bíróság elsőfokú határozatát.

A bányamérnök végzettségű, szobrász-kőfaragóként is dolgozó nyugdíjas fajtanemesítést végzett Sopronban az úgynevezett cifra mudi fajtájú kutyák változatos színű utódainak tenyésztése érdekében. A szaporítás során albínó és merle géneket hordozó kutyákat alkalmazott. Az így létrejött utódok öröklött és vele született szervi károsodásokat szenvedhetnek.

Engedély nélkül kísérletezett

A Soproni Városi Bíróság első fokon megállapította: a vádlott az engedély nélküli tenyésztéssel és a kutyák nem megfelelő körülmények közötti tartásával megszegte az állatok védelméről és kíméletéről szóló törvény rendelkezéseit. Ezért a vádlottat tíz hónapi fogházbüntetésre ítélte, az ítélet végrehajtását két évre felfüggesztette. A telepen tengődő kutyákat a bíróság elkobozta, és menhelyeken helyezte el.

Jungi Eszter, az eljáró tanács elnöke hangoztatta: a hatósági ellenőrzések és a szakértői szemlék egyaránt bizonyították, hogy a kutyákat nem megfelelő módon tartotta a tulajdonos. A tudományos kutatásként feltüntetett szaporításhoz hiányzott a végzettsége és az engedélye is. Öröklődő betegségben szenvedő állatok nem tudományos célú szaporítása pedig állatkínzásnak minősül.