Januártól vége a tekerésnek Amszterdamban?

2005.11.04. 10:06
Hollandia a tervek szerint januártól megtiltaná a marihuána és hasis fogyasztását a külföldieknek. Az elképzelések szerint a jövő évtől csak holland állampolgárok léphetnének be a coffeeshopokba – írja a Der Standard osztrák napilap.

A turisták ezentúl nem „tekerhetnének egy jót Amszterdamban”, a holland hatóságok elképzelése szerint ugyanis a híres holland coffeeshopok, amelyekben a kannabisz kis mennyiségben fogyasztható és árusítható, januártól csak a helyiek számára állnának nyitva – legalábbis a Der Standard szerint.

Megerősítetlen információk

Hollandia ezzel a lépéssel állítólag elsősorban az „európai drogparadicsomról” kialakult imidzsét szeretné megtörni. Ez a vita egyébként már régebb óta zajlik a liberális drogpolitikájáról ismert államban. A lap cikkéhez írott olvasói hozzászólások egyike szerint ezt a kérdést mára lezárták és Hollandia nem kíván változtatni az eddigi szabályozáson.

Az Index szerette volna hivatalos forrásból is megerősíttetni vagy cáfoltatni az információt, de a Holland Királyság Budapesti Nagykövetségén csak hétfőre ígértek választ.

A Der Standard információit egy helyi tájékoztatóra alapozza, amelynek során a bécsi holland nagykövetség kezdeményezésére a holland drogszabályozás tervezett változásairól tájékoztatták az osztrák egészségügyi tárca, az ENSZ helyi képviselőit és exkluzív módon az osztrák lap szerkesztőségét.

Diszkrimináció

Felmerült viszont, hogy az Európai Bíróságnál ez a diszkriminatív lépés megtámadható lenne. Paul van Voorst, a holland igazságyügyi minisztérium képviselője nem tart ettől. Álláspontja szerint ugyanis az ellen nem lehet keresetet benyújtani, amit törvényben szabályoznak.

A coffeeshopok száma egyébként az elmúlt öt évben megközelítőleg a felére csökkent Hollandiában, ma országszerte 750 helyen lehet legálisan füvet szívni. Öt év elteltével a „Kannabiszt a gyógyszertárból” elnevezésű akciót is leállítják.

A kannabisz fogyasztását és korlátozott árusítását Hollandiában egy másik dolog is fenyegeti. Ismert, hogy az elmúlt években folyamatosan nőtt a fű THC-tartalma.

Ha egy - még nem lezárult - vizsgálat eredményei alapján kiderül, hogy kimutatható az összefüggés a magasabb THC-tartalom és a fogyasztóknál állítólag egyre gyakrabban jelentkező személyiségzavarok között, a kannabiszt kemény drogként könyvelhetik el – idézi az osztrák lap Ton Cramert, a holland egészségügyi minisztérium illetékesét.