Nemzetközi mozgalom indult a viszkis rabló ünneplésére

2005.09.28. 12:53
New York-tól, Bogotán keresztül, Budapesten át, Csíkszeredáig születésnapi bulit tartanak Ambrus Attila rajongói. Az ünneplők üdvözlőkártyákat írnak a büntetését töltő egykori jégkorongozónak, amit a tervek szerint eljuttatnak majd hozzá a fegyházba. Fülöp Valter, a Budapesti Rendőr-főkapitányság rablási osztályvezetője szerint szomorú, hogy Ambrusból példaképet faragnak, tetteit misztifikálják.

Október hatodikán Ambrus Attilára ürítik poharaikat a világ több pontján, a börtönben senyvedő, külföldön is kultikussá váló bűnöző aznap lesz ugyanis 38 éves. Az ünneplők egyúttal üdvözlőkártyákat írnak a büntetését töltő egykori jégkorongozónak, a levelezőlapokat összegyűjtik, aztán elküldik neki a börtönbe. A lokális szülinapi bulikat kocsmákban, bárokban és egyéb szórakozóhelyeken tartják majd meg, az eseményeknek nagyvonalú szponzora is akadt, nem más mint a Johnnie Walker Red Label Whiskey, ami Ambrus kedvenc itala volt.

A viszkis rabló
Ambrus Attila 1993. január 22. és 1999. január 15. között 27 pénzintézetet rabolt ki és ezzel mintegy 142 millió forintot zsákmányolt. Összesen 11 OTP-t, 6 postát, 4 utazási irodát és 6 takarékszövetkezetet rámolt ki. Volt olyan pénzintézet, amit töbször is felkeresett; ilyen volt a budakeszi OTP és a Ráday utcai takarékszövetkezet. Gyakran előfordult, hogy Ambrus különböző ajándékokat, virágot, üzeneteket, egy ízben pedig egy kalapot hagyott hátra a tett színhelyén. Máskor egy üres borosüvegeket tartalmazó postai csomagban levelet is mellékelt Pintér Sándornak.

A különleges alkalomra még egy speciális koktélt is alkottak a Johnnie Walker laborjaiban, a frappánsan "Viszkis Rabló" névre keresztelt ital receptjét meg is osztották a szomjazókkal, akik a szülinapi helyszíneken a szervezők reményei szerint ingyér nyakalhatják a gyömbéres narancsos italt.

A koktélrecept a szükséges összetevőkön túl így emlékezik a misztikus bűnözőről: "Ambrus Attila (azaz a Viszkis Rabló) az egykori állatbőrcsempész, sírásó, jégpálya-karbantartó, hivatásos jégkorongozó és bankrabló jelenleg modern népi hős, napjaink Robin Hood-ja. Szemtanúk többször is látták, ahogy rablások előtt egy dupla viszkivel csitította idegeit. Hét éves rablópályafutása, a 29 bankrablás alatt soha senki nem sérült vagy halt meg. Jelenleg a szlovák-magyar határ közelében, egy rendkívül szigorú börtönben él." Sátoraljaújhelyen egészen pontosan.


Julian Rubinstein
(Fotó: www.julianrubinstein.com)

Bogotától Csíkszeredáig

Minderről Julian Rubinstein weboldaláról lehet információkat találni, tulajdonképp az író "A Viszkis Rabló balladája" című bestsellerének hatására nevelődtek ki világszerte a viszkis-rajongók. Az író bevallása szerint a könyv megjelenése óta olyan sokan keresték meg azzal a kéréssel, hogy valamiképp kapcsolatba szeretnének kerülni a modern népi hőssel, hogy muszáj volt belevágni a nemzeközi ünneplés szervezésébe.

Az Egyesült Államokban New York, San Francisco, Los Angeles, Denver, St. Joseph és Portland ad otthont a rablópartinak, Kanadában Calgary városa lesz a helyszín. Dél-Amerikában is gondolnak a magyar hősre, Kolumbia fővárosában, Bogotában is lesz buli, mint ahogy a déli félteke másik oldalán, az ausztráliai Sydney-ben is isznak Ambrus egészségére. Európában sem maradtak tétlenek a szervezők, London, Barcelona, Madrid és Riga mellett természetesen Budapesten is lesz szülinapi buli. Végül, de nem utolsósorban Ambrus szülővárosában Csikszeredában is mozgolódnak a szervezők. Október hatodika Magyarországon az Aradi Vértanúkra emlékező ünnepnap.

A hírek szerint maga Rubinstein is fellép majd egy viszkis-dallal New York-ban, mint ahogy a "The Whiskey Robbers" névre keresztelt oregoni rakenroll banda is tiszteleg majd Portland-ben a "Lovable Looser" című számával az alvilági sztár előtt.


Író és rabló (Fotó: www.julianrubinstein.com)

Szerettük volna megkérdezni a születésnapról Julian Rubinstein-t is, akitől emailben feltett kérdéseinkre még nem kaptunk választ, így nem tudtuk kideríteni, hogy Budapesten hol lesz a viszkis-parti, illetve hogy kik szervezik az ünneplést.

"Siralmas, szánalmas és nevetséges"

Fülöp Valter, a Budapesti Rendőr-főkapitányság rablási osztályvezetője, "A Whiskys nyomában" című könyv szerzője irányította annak idején a viszkis rabló ügyében a nyomozást. "Sokszor elmondtam, hogy Ambrus Attila a bűnözők között kiemelkedő jelentőségű volt, ezt elismerni lehet, de tisztelni emiatt sohasem" - mondta Fülöp Valter az Indexnek.

Fülöp szerint egyszerre siralmas, szánalmas és nevetséges az Ambrus körüli felhajtás. "Nekem, mint nyomozónak az a véleményem, hogy szomorú, ha manapság bárki egy bűncselekmény-sorozat elkövetőjét példaképpé állítja, tetteit misztifikálja. Vannak arra méltóbb emberek is, akik születésnapjáról meg lehetne emlékezni. Az én értékrendembe az effajta sztárolás nem fér bele, akik megünneplik Ambrus születésnapját és nem a hozzátartozói, azok magukat minősítik ezzel."

Fülöp emlékeztetett arra, hogy Ambrust 1999-ben fogták el először, ekkor 17 év fegyházra ítélték, leghamarabb körülbelül 2014 körül szabadulhat, jó magaviselet esetén. Bűntársa, Orbán Gábor, idén nyáron szabadult, a végig háttérben maradó férfi 13 fegyveres rablásért kapott nyolc évet, ebből hatot ült le végül.