Anettka Csillagvárosban járt

2003.07.21. 19:33
Az űrhajós kiképzésre készülve Anettka 11 ezer méter magasba szállt egy MiG-29-es vadászgépen, miközben 5,5 G terhelés nehezedett rá.
Anettka Moszkvában, illetve Csillagvárosban tett látogatásáról beszélt a sajtó munkatársainak. Elmondta: idehaza ugyan átesett az űrorvosi vizsgálatokon, de Magyarországon nem tudják megvizsgálni, hogy a gyorsulási túlterhelést hogyan viseli el az emberi szervezet. Ennek kiderítésére szuperszonikus repülésen kell részt venni. Nincs azonban olyan magyar jogszabály, amely ezt civilek számára lehetővé tenné. S ekkor tálcán kínálkozott a megoldás: nem tudni, honnan, de az orosz MiG repülőgépgyártó konszern tudomására jutottak Anettka űrrepülési tervei, és egy képviselője útján meghívta őt Moszkvába,

Így Anettka a múlt héten MiG-29 M2-es vadászgépen egy orosz pilótával jó félórás repülést tett 11 ezer méter magasságban, 1,2 Mach sebességgel, miközben 5,5 G terhelés nehezedett rá, de mint mondta: kitűnően bírta a megpróbáltatást, sőt egy időre átvette a gép vezetését is.

Anettka Csillagvárosban találkozott olyan űrhajósokkal, akik a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) készülnek, és megtekintette az ISS orosz lakómoduljának, a Zvezdának a hasonmását is.

A magyar médiasztárt fogadta az orosz űrkutatási hivatal, a Roszaviakoszmosz vezetése is. Az orosz szakemberek megállapodtak vele, hogy lehetővé teszik számára az űrhajósok felkészítéséhez szükséges hat-nyolc hónapos kiképzést. Így Anettka várhatóan a jövő tavasszal "bevonul" Csillagvárosba.

Azt még nem lehet tudni, hogy mikor kerül sor űrrepülésre. Anettka azonban utalt arra, hogy 2006-ig már megvannak a jelöltek. Jelezte, hogy az alapfeltétel, a 20 millió dolláros viteldíj rendelkezésre áll, de azt nem árulta el, hogy milyen forrásból.

Anettka hangsúlyozta: nem űrturista, hanem űrhajós akar lenni, és az erre való felkészülés első szakasza lenne a csillagvárosi kiképzés. Ha egyszer sor kerül űrrepülésére, mindenképpen kutatással, űrfotók készítésével, vagy más hasznos feladattal, tehát nem tétlenül akarja eltölteni az időt az űrben.

A közeljövő terveiről Anettka elmondta: a MiG-konszern meghívta egy újabb repülésre, mégpedig a 31-es jelzésű géppel, amellyel szuborbitális repülést is végre lehet hajtani. Ilyen géptípuson civil, és főként nő még nem repült - mondta el Anettka.