Zsidó professzorok feketelistája

2008.02.08. 20:23
Három hét után távolították el a világhálóról azt a blogot, amelyik Izrael-barát olaszországi zsidó professzorok nevét szedte lajstromba. A 150 nevet felsoroló internetes lista közlője után a rendőrség nyomoz, az olasz Rágalmazásellenes Liga elnöke szerint a világháló vált az antiszemitizmus terjesztésének legfőbb eszközévé.

Nyomozást indítottak Olaszországban egy internetes naplóban közzétett lista ügyében, amelyen százötven "zsidó egyetemi professzor" neve szerepelt. A lajstrom ismeretlen szerzője szerint a felsoroltak "nyíltan és politikailag" támogatják Izraelt. (A megnevezettek közül ugyan néhányan nem zsidó származásúak, de a blogger úgy tudja: Izraelt támogató kezdeményezéseket.)

Miután politikusok és a zsidó hitközség vezetői is tiltakoztak a lista miatt, az először január 16-án megjelent blogot eltávolították a világhálóról. Giuseppe Fioroni oktatási miniszter a digitális korszak Ku Klux Klánjának nevezte a szélsőjobboldali honlapok címeit is tartalmazó internetes naplót, Alessandro Ruben, az olasz Rágalmazásellenes Liga elnöke pedig arra a kijelentésre ragadtatta magát, miszerint: az internet vált az antiszemitizmus terjesztésének legfőbb eszközévé.

Február elején egyébként parázsvitát váltott ki Olaszországban, hogy a legnagyobb olasz könyvvásárra, a májusi torinói könyvszemlére Izrael alapításának 60. évfordulója alkalmából neves izraeli írókat - Ámosz Ozt, David Grosszmant és Avraham Jehusát - hívtak meg díszvendégként.