Kitelepítések a rekordméretű áradás miatt

2002.08.16. 22:03
Szobon 120 családot, Sződligeten egy speciális otthon lakóit kellett evakuálni a rekorddöntő áradás miatt. A Duna Nagybajcsnál közel 80 centivel haladta meg az 1965-ös szintet, és továbbra is árad. Nagymaroson önerőből kezdték meg a töltések erősítését, a Margitszigeten kétzáz katona dolgozik a gát megerősítésén.
Megdőlt az eddigi árvízrekord a Szigetközben, Nagybajcsnál 20 órakor 868 centimétert mértek szemben az 1965-ben mért 784 centiméterhez képest. Győrben lezárták a Rábán a Petőfi hidat. A Bácsai szivattyútelep védelmét a Magyar Honvédség 150 katonája biztosítja. Az áradások miatt várhatóan 2000 embert kell kitelepíteni- mondta el Bakondi György, az országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetője. Szobon három utcába tört be a víz, 41 ház pincéjét elöntve. A városból 120 családot kellett kitelepíteni - közölte Remitzky Zoltán polgármester.


1 - Komárom: 754
2 - Tát
3 - Esztergom: 710
4 - Nagymaros: 625
5 - Dömös
6 - Visegrád: 625
7 - Vác
8 - Sződ-Sződliget
9 - Szentendre
10 - Dunakeszi
11 - Újpesti dunapart: 755

Harminc településen védekeznek

Pozsonyban hajnalban kilenc centivel a várt tíz méteres vízszint alatt tetőzött a Duna, megkezdődött a lassú apadás. Rajkától Budapestig rendkívüli készültségben erősítik a védvonalakat. A Duna észak-dunántúli szakasza mentén 30 településen végeznek védelmi munkálatokat, a főváros térségében továbbra is Római-part, és Tétény a legkritikusabb pont. A fővárosban 19-én, az esti órákban tetőzik az ár. A vízügyi főigazgatóság tájékoztatása szerint az utolsó becsült érték 875 +/- 25 cm. Budapest árvízvédelmi rendszere tízméteres vízállásig biztosít védelmet. A fővárosban rendkívüli árvízvédelmi fokozatot léptettek életbe. Az ár a Margitszigetet is veszélyezteti, a folyó vízhozama a normál érték négyszerese.

A Fővárosi Csatornázási Művek a vízmagasság kritikus szintre emelkedése óta folyamatosan elzárta a csatornakiömlőket, amelyeken a magas vízállás miatt visszafolyhatott volna a szennyvíz és 64 átemelő szivattyút üzemelt be, hogy a "mentett oldalról" a csatornákba emelje a szennyvizet, és biztosítsa a folyamatos szennyvízelvezetést és -tisztítást a főváros számára. A kiépített fővédvonalakon árvízi jelenség, vízkilépés nem fordult elő.

Kitelepítések a Duna-telepen

Befejeződött a Duna-telep evakuálása, a lakók rendben, a hatóságokkal együttműködve vettek részt a kitelepítésben - számolt be a XXII. kerület polgármestere az MTI-nek. A XIII. kerületi Népszigeten, a Margitszigeten és az angyalföldi Duna-parton folyamatosan védekezési munkálatokat végeznek. A Népszigetről 70 főt telepítettek ki. A IX. kerületben a Lágymányosi híd észak-keleti hídfőjénél folytatták a támfal megemelését. A Nemzeti Színház mélyépítési területeit műszakilag megerősítették.

Katonák a Margitszigeten

Kétszáz katona érkezett Szolnok térségéből a Margitszigetre, hogy segítsen a homokzsákok pakolásában és a gát építésében. A szigeten az áradó Duna egyes szakaszokon vészesen megközelítette a part felső részét. Az 5,5 kilométer hosszú, azaz a sziget kerületével megegyező védvonal építését a sportuszodánál kezdték el.

A Duna áradása miatt szombattól közlekedik a 2-es villamos, valamint szünetel a Margit-híd és a Batthyányi tér között a HÉV szerelvények közlekedése is - közölte a BKV pénteken. A 2-es villamos helyett a 15-ös autóbusz sűrített menetrend szerint közlekedik. A szentendrei HÉV vonalán a Margit híd és a Batthyányi tér között a 19-es autóbuszok meghosszabbított útvonalon járnak.

Negyven házat visz a víz a Római-parton

Szombatra megerősítik a III. kerületi Királyok útján lévő, 1200 méter hosszú árvízi ővédvonalat. Az árterületen az elmúlt tizenkét évben már nem épültek hivatalosan lakóházak, de létesültek olyan üdülők, amelyeket lakóháznak használnak. A régi lakásokból 14 családot elköltöztettek, és várhatóan 40 lakásnak használt üdülőt önt el a víz.

Az önkormányzat el tudja helyezni a kitelepített embereket, és szükség esetén a Máltai Szeretetszolgálat is segít - mondta el Tarlós István az MTI-nek. Véleménye szerint a nyúlgát kilenc méter magasságig véd, az előrejelzések szerint 875 centiméteren tetőzik majd a Duna, így bíznak abban, hogy a víz nem bukik át a gáton, a szakemberek pedig remélik, hogy a megerősítés után a fővédvonal bírni fogja a terhelést.

Leállt a vasút, lezárták az utakat

Rendkívüli árvízvédelmi fokozatot léptettek életbe Komárom-Esztergom megyében. Esztergomtól Lábatlanig közlekednek csak a vonatok az Esztergom-Almásfüzitő vonalon a magas vízállás miatt. A nyergesújfalui eternitgyárban az árvízveszély miatt leállt a termelés. Dunaalmáson három családot, Neszmélyen egy idős asszonyt kellett kiköltöztetni. A legkritikusabb pontok Komárom-Esztergom megyében Szőny és Tát környéke, a folyó ezen a szakaszon szombat este, illetve vasárnap délelőtt tetőzik. Visegrádon a 11-es út mentén erősítették meg a töltéseket. Az út Dömös és Esztergom közötti szakaszát a délután lezárták, hasonlóan az Esztergom-Tát közötti útszakaszhoz. Péntek éjszaka lezárták a 10-es főút Neszmély-Süttő közti szakaszát is.

Önerőből védekeznek Nagymaroson

Nagymaroson hol a homok, hol a zsák elfogyta nehezíti a töltések erősítését. A helyi összefogásra jellemző, hogy a lakosok szerdán felkértek egy vízügyi szakembert a védelmi munkák irányítására, és önerőből kezdték meg a töltések erősítését. "Nincs szivattyúnk, a csatornákon tör föl a víz, az emberek nem kapnak segítséget" - mondta el egy a védekezésen dolgozó helyi lakos az Indexnek. A nagymarosiak munkáját egy árvízvédelmi mérnök segíti, azonban ő is csak tanácsokkal, mivel "a marosi Duna-szakasz védelme önkormányzati feladat". Az Index többszöri probálkozása ellenére nem sikerült elérni a nagymarosi önkormányzatot.

A Dunakanyar településein hozzávetőleg ezer ember dolgozott csütörtökről péntekre virradóra a gátak mentén, a nap folyamán e létszám várhatóan megkétszereződik - közölte Gáspár József ezredes, a Pest megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság helyettes vezetője péntek reggel az MTI-vel. Szentendrén száznegyvenen hordták a homokzsákokat a Postás strand közelében, hogy megvédjék a várost a vízbetöréstől.

Evakuáltak a speciális otthont

Sződligeten az éjjel befejeződött a gát építése. A Duna közelében lévő speciális otthon lakóit kitelepítették, a 43 idős embert ideiglenesen a váci kórházban helyeztek el. A víz elöntötte a 2-es főutat, ezért azt lezárták. Vácon a Duna-parti sétányon a kőből készült védőgát közötti nyílásokat tömítették el homokzsákokkal. A börtön előtti partszakaszon is egész éjjel dolgoztak, hogy az épületegyüttest homokzsákokkal megvédjék a víz beáramlásától, a munkálatokban az elítéltek is részt vettek. Dunakeszin a part menti töltést átvágták, hogy a mögé kerülő vízzel kiegyensúlyozzák a Duna oldaláról rá nehezedő nyomást, ami veszélyeztethetné a gát belsejében futó csővezetékeket.

Folyamzárlat, határzár

Teljes hajózási zárlatot rendelt el a Dunán a 1825 folyókilométertől, Dunaremete községtől az 1630 folyókilométerig, az MO-ás híd alatti részig a Közlekedési Főfelügyelet Hajózási Felügyelete.

Nagybajcsnál várhatóan 870 centin tetőzik ma esti órákban a Duna, ez 20 centivel több mint a várt vízszint és közel egy méterrel nagyobb mint a valaha mért legnagyobb vízállás. A folyó Győrött így eléri a számított legmagasabb szintet, 780 cm-t. Részletek>>>