Katasztrófa sújtotta övezetté nyilvánították Arizonát

2002.06.26. 12:34
Az egyre nagyobb kiterjedésű erdőtűz miatt katasztrófa sújtotta területté nyilvánította Arizona államot kedden George W. Bush. Az Egyesült Államok nyugati részén több mint egymillió hektáron pusztítanak a lángok.
A feltartóztathatatlanul terjedő erdőtűz oltási költségei már napi 10 millió dollárra rúgnak a szenátus energiaügyi bizottságának elnöke szerint. A lángok már 152 ezer hektáron tombolnak (ez nagyobb terület, mint Los Angeles kiterjedése). A tűzoltó egységek „irányított” tüzek gyújtásával próbálják lokalizálni a lángokat. Emellett a mentőcsapatok bulldózerek segítségével próbálják a lángok útját elállni, ugyanis egy újabb kisvárost már félmérföldnyire megközelített a tűz.

Ha a tűz átjut a 60-as autópályán, akkor nem sok remény marad a városka megmentésére. A helyiek szerint, ha városuk nem is pusztul el, a tűz akkor is jóvátehetetlen károkat okoz a környéken, mert a környező hegyek csodás fenyvesei már hamuvá változtak. A tűzoltók mindenesetre bizakodnak, parancsnokuk szerint képesek irányításuk alatt tartani a tüzet.

Bush: 20 millió tűzoltásra

Az Arizonába érkező Bush elnök szövetségi segítséget ígért az evakuáláshoz. Eddig mintegy 30 ezer embert kellet kitelepíteni a katasztrófa miatt. Bush a szövetségi vésztartalékból azonnali 20 millió dolláros hozzájárulást ígért a tűzoltási költségekhez. Arizona kormányzója szerint a segély csak „egy csepp a tengerben”. Szerinte további tüzek várhatóak az Egyesült Államok nyugati államaiban, mert a csapadékhiány miatt kiszáradt növényzet rendkívül gyúlékonnyá vált. Pillanatnyilag 20 nagyobb erdőtűz pusztít 9 államban több mint egymillió hektárnyi területen.