Harminckétezer embert veszélyeztet az árvíz

2006.04.04. 21:49
Több mint tizenegyezer épületet és harminckét ezer embert veszélyeztet a Dunán levonuló árhullám. Országszerte számos út járhatatlan, Pest megyében 22 településen rendkívüli a védekezés. A fővárosban szerdán hajnalban tetőzhet a Duna.

A Dunán Komáromtól Tassig jelenleg 158 folyamkilométeren van rendkívüli veszélyhelyzet, a belvízzel elöntött területek nagysága 172 ezer hektár, és 516 főt kellett kitelepíteni az árvíz és belvíz. Több mint 11 ezer épületet és 32.600 főt veszélyeztet az ár- és belvíz.

Komáromnál nagy munkát kell végezni

A Dunán elrendelték a hajózási tilalmat, a folyó áradó szakasza fölött pedig légtérkorlátozást vezettek be. Győr-Moson-Sopron megyében a gátak állapota jó, Komárom-Esztergomban "nagy munkát kell végezni", hiszen a védművek nem magasak, valamint a vasúti töltések is veszélyben vannak. Ezen a területen öt kilométeres nyúlgátat kellett építeni, valamint korlátozni kellett a vasúti és közúti forgalmat. Pest megyében 22 településen rendkívüli a védekezés.


Fotó: Barakonyi Szabolcs

Késő délután tetőzött a folyam a Dunakanyarban, buzgárok továbbra is vannak, gátszakadás nem történt. Visegrádon továbbra is a buzgárok elleni védekezés a legfontosabb, a Dunakanyarban azonban nincs több homokzsákra szükség. Visegrádon az útburkolat megrepedt, itt egy buzgár tört fel, de megakadályozták a nagyobb bajt, egy szállodát, egy éttermet és egy élelmiszerüzletet veszélyeztetett a víz. Nagymaroson szesztilalmat rendeltek el. Kövesse az Árvízi helyzetet percről-percre>>>

Szentendrénél reggel buzgárok okoztak riadalmat, de délután már bizakodtak a gátakon lévők, akik közt már egyre több budapesti volt. A város főutcáján éjfélre kiépítik a második védelmi vonalat, ami akkor tartja meg a vizet, ha a gát átszakadna.

Vácon a börtön lakói is segítenek az árvízi védekezésben, sőt egy elárasztott stadionba beszöktek a focisták és edzeni kezdtek.

Olvassa el helyszíni riportunkat>>>/


Hajnalban tetőzhet a Duna (galéria)

Az országban számos út egyáltalán nem járható az árvíz miatt, Borsodban és Pest jmegyében is vannak korlátozások, Kisoroszi viszont már egyáltalán nem közelíthető meg közúton.

Bővebben az útzárakról>>>

Beszakadt utak Budapesten

Budapesten a Duna vízszintje délután négyre elérte a maximálisan várt értéket, azaz a 860 centimétert és a vízszint ugyan lassabb ütemben, de tovább emelkedik. A szakemberek szerda hajnalra várják a folyó budapesti tetőzését. Az alsó rakpartok szintje alá a tetőzés után 5-6 nappal vonulhat vissza a Duna.


Kritikus pontok Budapesten - klikk a képre!
A budapesti közlekedésben jelentős fennakadások voltak, a Bem rakpartot ugyanis lezárták Margit híd és a Lánchíd között a forgalom elől, a Margit híd budai oldala alatt pedig mindössze egy sávot használhatnak a járművek. Kora reggel itt be is szakadt az útburkolat a Fő utcát kétirányúsították, de ez sem segített a folyamatos zsúfoltságon.

Bővebben a budapesti helyzetről>>>

A Margitsziget bejáratánál több helyen alakultak ki buzgárok, a feltörő vizet katonák homokzsákokkal, a kisebb szivárgásokat ellennyomó medencével vették körbe. A szigeten öt kilométernyi homokzsák védi a kutyasétáltatók és frizbisek jelenleg néptelen paradicsomát, amely egyes helyeken már közel egy méterrel van a Duna vízszintje alatt. Bővebben a margitszigeti helyzetről>>>

A Tisza is árad, Borosdban például két nap múlva várják a tetőzését, erre harmadfokú az árvízvédelmi készültség. Tokajnál egy nap alatt 40 centimétert növekedett a Tisza vízállása. Tovább árad a Berettyó is, ezért a torkolatnál Szeghalom térségébe ugyancsak harmadfokú az árvízvédelmi készültség. Tovább árad a Berettyó is, ezért a torkolatnál Szeghalom térségébe ugyancsak harmadfokú az árvízvédelmi készültség. A Sió dunai árvíz-kapuját és a Tiszába tokolló Hortobágy-Berettyó ágotai árvíz-kapuját kedden lezárták, elkerülendő a visszaduzzasztást.

A szakemberek esőt jósolnak a Duna vízgyűjtő területére, ami újabb árhullámot eredményezhet. Csütörtökre vízszintemelkedés várható, ekkorra 13 mm-es csapadékot jeleznek előre.

Persányi Miklós környezetvédelmi miniszter a nap folyamán ismertette, hogy a kormány eddig mintegy 3,5 milliárd forintot költött árvízi- és belvízi védekezésre. Az önkormányzatok, a honvédség és a belügyi szervek ráfordításaival együtt 4,5-5 milliárd forintba kerültek a munkálatok.


Orbán Viktor Szentendrén hétfőn
(Fotó: Fidesz)
A miniszterelnök 12 pontos árvízi cselekvési programot jelentett be a kabinet keddi ülését követően. Ennek lényege, hogy pénz nem lehet akadálya a védekezésnek, a rászorulók árvízi segélyben részesülnek, a gazdáknak pedig kedvezményes hitelt ígértek. Orbán Viktor Fidesz-elnök újjáépítési garanciát vállalt a megrongálódott ingatlanok tulajdonosaira arra az esetre, ha a Fidesz alakíthat kormányt. A volt miniszterelnök ezután óva intett attól, hogy a politikusok kampányoljanak az árvízzel.

Bővebben a kormány árvízi 12 pontjáról>>>