Tízezreket fenyeget az ár, tízezrek védekeznek

2006.04.04. 08:10
Folyamatosan küzdenek a rendkívüli árhullám ellen gyakorlatilag az összes hazai folyón. A Duna vízállása kedd reggelre Budapestnél 857 centiméter fölé emelkedett. A Szigetközben lassú apadás kezdődött. A hazai folyókon összesen 2903 kilométeren folyik védekezés, 1294 km-en harmadfokú a készültség, 158 kilométeres szakaszon pedig rendkívüli, azaz a legmagasabb készültségi fokozat van érvényben.

516-ra növekedett az ár- és a belvíz miatt kitelepítettek száma kedd reggelre, a víz által veszélyeztetett épületek száma az országban 11 519, a veszélyben lévő emberek száma 32 600. A védekezésben részt vevő emberek száma 25 ezer. Az árvíz ellen 2500 technikai eszközt - teherautókat, munkagépeket, erőgépeket, szivattyúkat - vettettek eddig be. Gátszakadás vagy más rendkívüli esemény az éjszaka eddig nem történt.

A hazai folyókon összesen 2903 kilométeren folyik védekezés, elsőfokú a készültség 901 kilométeren, másodfokú 550 km-en míg 1294 km-en harmadfokú a készültség, 158 kilométeres szakaszon pedig rendkívüli, azaz a legmagasabb készültségi fokozat van érvényben.

A Tiszán csaknem ötszáz kilométer hosszon van készültség, a Duna jobb és bal partja mentén több mint 200 kilométeres szakaszon állnak a gátakon a védekezők. Továbbra is árad többek között a Kraszna, a Szamos, a Maros, a zagyva, a Bodrog, a Hernád, az Ipoly, a Rába, a Rábca, de árhullám vonul le a Körösökön is.

Több út rövidebb-hosszabb szakasza továbbra is járhatatlan az árvíz miatt Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, ugyanakkor minden település megközelíthető. A Hernád áradása miatt nem lehet közlekedni a Sajólád-Bőcs és a Pere-Hernádszentandrás közötti úton. A Sajó elöntötte a sajóörösi bekötőutat, a Tisza áradása miatt pedig járhatatlan Ároktőn a komphoz vezető út, Révleányvárnál egy útszakasz és Zemplénagárdnál a komphoz vezető út.

Kedden 10-kor ülésezik a Parlamentben a kormány, a fő téma az áradás lesz. A kabinet eddig egymilliárd forint felszabadításáról döntött, amit a védekezésre fordítanak. Gyurcsány Ferenc kormányfő hétfői nyilatkozatai szerint van annyi pénz, amennyi kell. A miniszterelnök árvízvédekezési vészhelyzetet hirdetett ki hétfőn 15 órától.

Buzgárok

A Margitsziget területén hétfő éjszaka több helyen meg kellett erősíteni a homokzsákokból épített gátat, de a védekezés stabil. Hétfőn este 10 óráig 30 önkéntes segített a védekezésben, éjszaka 154 hivatásos állományú teljesített szolgálatot a Margitsziget területén. Éjszakára 86 katona és 3 tűzoltóraj segítette a polgári védelem és a katasztrófavédelem munkáját.

A Margitsziget bejáratánál több helyen alakultak ki buzgárok, a feltörő vizet katonák homokzsákokkal,a kisebb szivárgásokat ellennyomó medencével vették körbe. Az egész sziget területén 24 órás járőrszolgálattal figyelik a 9 méteres vízmagasságig védő gátak szivárgását, gátszakadás eddig nem történt.

Hétfő esti helyzet Budapesten (Klikk a képre!)
Hétfő esti helyzet Budapesten (Klikk a képre!)

A Margitszigetnél hajnali 5 órakor a Duna vízállása 857 centiméter volt. A sziget területén és bejáratánál rendőrautók járőröznek, és megakadályozzák a forgalom és a látogatók elől teljesen elzárt szigetre való bejutást.

A III., Kossuth Lajos üdülőparton intenzíven folyik az árvízi védekezés, a feltörő buzgárokat 30 önkéntes és a Fővárosi Csatornázási Művek szakemberei próbálják homokzsákokkal körülbástyázni. Este 11 órakor észlelték, hogy a vízművek területén több buzgár alakult ki, és a Fővárosi Csatornázási Művek önkéntesek segítségével próbálták megfékezni a feltörekvő vizet. Éjjel az önkéntesek és a csatornázási művek emberei töltötték a homokzsákokat, a teherautók folyamatosan szállítják a szükséges homokot.

A Kossuth Lajos üdülőparton mintegy 250 méter hosszan úgynevezett kazettákat építettek. Az ellennyomást kiegyenlítő töltés és a benne lévő ellennyomó medence homokzsákokból közel egy méter magasra van építve, de a gáton átszivárgó víz már teljesen megtöltötte a kazettákat. A lezárt úton több helyen átfolyások vannak. A Királyok útján több helyen szivárog a víz, rendőrök járőröznek, az árral elöntött területen motorcsónakkal is szolgálatban vannak. A Duna lassabban árad az előző éjszakához képest, jelenleg 855 centiméteren áll a víz szintje. A Fővárosi Csatornázási Művek újabb önkéntesek bevonását tervezi, mert a Kossuth Lajos üdülőparton, illetve a Királyok útján több helyen új feltörő buzgárokat észleltek. A munkát nehezítheti, hogy éjjel 3 órakor elkezdett esni az eső.

Kedden tetőzik Budapestnél a Duna

A szentendrei HÉV vonalán a BKV szakemberei töltésmegerősítést végeztek több szakaszon az éjszaka folyamán. A Tímár utcánál lévő üdülőparkot teljesen ellepte a víz, a már korábban homokzsákokkal körbevett part menti épület is teljesen víz alatt áll. A HÉV sínei mellett a budapesti közlekedési vállalat 25 dolgozója az átázás ellen fóliával és homokzsákokkal töltésmegerősítést végez, folyamatos váltással 150 ember dolgozik a HÉV vonalán a védekezési munkálatokban.

A Margithíd alatt, a Bem rakpart végén mindkét oldalon homokzsákok állnak, az utat egy sávra szűkítették. A híd alatt felgyülemlett vizet a Fővárosi Csatornázási Művek folyamatosan szívattyúzza. A kialakult buzgárokat homokzsákokkal vették körbe egy méter magasságban. A Bem József rakpartnál szintén homokzsákokkal vették körül a csatornákból feltörő vizet. Itt is útszűkületre kell számítani.

A Batthyány téren az aluljárókat homokzsákokkal veszik körül a BKV munkatársai. Hajnali 4 órakor tizenöt ember töltötte a zsákokat és gátolta meg, hogy az esetleg feltörő víz az aluljáróba folyjon. Az aluljáró nincs veszélyben, a víz nem tört még be, és a metró is közlekedni fog.

A Duna vízállása kedd reggelre Budapestnél 857 centiméter fölé emelkedett, hétfő délután óta mintegy tíz centimétert áradt a Duna, a vízügyi szakemberek számításai szerint a fővárosi szakaszon kedd délután fog tetőzni. A védekezési munkát több helyen nehezíti, hogy éjjel 3 órakor eleredt az eső. A Duna felső szakaszán már elkezdődött a lassú apadás, a Szigetközben pár centimétert csökkent a víz szintje.

Reich Gyula, az Országos Műszaki Irányító Törzs szóvivője hétfőn röviddel este 10 óra előtt az MTI-vel azt közölte, hogy az éjszaka folyamán nem várható drámai változás árvízi szempontból, kritikus helyzet kialakulásától nem kell tartani, a legnagyobb gondot továbbra is a dunakanyari települések vízállása jelenti.