Bush pert nyert Amerika legismertebb ateistája ellen

2005.01.16. 18:00
Az elnöki beiktatási ceremónia imája lelki sérülésekhez vezet, érvelt az orvos.
Ismét jogi csatát vesztett az Egyesült Államok legismertebb ateistája, aki az imádságot szerette volna kiiktatni a január 20-i elnöki beiktatási ünnepségből.

Michael Newdow kaliforniai lakos a bírósághoz benyújtott panaszában arra hivatkozott, hogy az imádság sértené az alkotmányt, mivel nem kívánt vallásos hitet próbálna rátukmálni, és világnézete miatt egyébként is másodosztályú állampolgárnak érezné magát. George Bush amerikai elnököt és a beiktatási bizottságot képviselő jogászok azzal érveltek, hogy az imádságok a kezdetektől, több, mint 200 éve hagyományosan részét képezik a ceremóniának, Bush elnöknek pedig személyes döntése volt, hogy lelkész mondja el az imát, amibe a bíróságnak nincs beleszólása - írta a The Washington Post hét végi számában.

Lelki sérülés a helyszínen

Az első amerikai elnököt, George Washingtont 1789-ben iktatták be hivatalába. Az egyházak 1937 óta képviseltetik magukat a beiktatási ünnepségeken.

A bíró azzal az indoklással utasította el Newdow panaszát, hogy nem tudta kellőképpen bebizonyítani, hogy végül is milyen lelki sérülést szenvedne el az imádság hallatán. A kiemelt fontosságú, országos esemény forgatókönyvének az utolsó pillanatban történő megváltoztatása a bíró szerint komoly felfordulást okozna. A panaszt elutasító döntésében arra is hivatkozott, hogy Newdow hasonló ügyben már 2003-ban pert vesztett: a kaliforniai bíróság úgy határozott, hogy Newdow nem szenvedett konkrét, meghatározható sérelmet a George Bush 2001. évi első elnöki beiktatásán elhangzott imádság miatt. A harcos ateista azzal vitatta az előző per precedensértékét, hogy ezúttal jegye van az ünnepségre, amellyel helyet foglalhat a közönség soraiban, és a helyszín légkörében az imádságnak nagyobb a hatása, mint a televíziós közvetítésnél.

Isten színe és a formai okok

A jogászi képesítéssel is rendelkező kaliforniai orvos két évvel ezelőtt pert nyert egy San Franciscó-i bíróságon, amely helyt adott annak a panaszának, miszerint az "isten színe előtt" kifejezésnek az állam és egyház szétválasztását kimondó alkotmány értelmében semmi keresnivalója az amerikai zászlóra tett hűségeskü szövegében. Az esküt naponta elszavalják az állami iskolákban.

A San Franciscó-i döntést formai okokra hivatkozva tavaly érvénytelenítette az Egyesült Államok legfelsőbb szövetségi bírósága: Newdownak nem volt joga arra, hogy a lánya nevében nyújtsa be a panaszt, mivel a gyereket korábban elvált feleségének ítélték.