Ausztria: legalább 250 millió euró a kár

2002.08.19. 20:37
A most levonult árvíz a legsúlyosabb katasztrófa, amely Ausztriát a második világháború óta sújtotta - hangzott el Bécsben a kormány hétfői ülésén, ahol a segélyekkel és helyreállítással kapcsolatban eltervezett intézkedések törvényi hátterét vitatták meg. A Dunát hétfőn Passautól Linzig hajózhatóvá nyilvánították.
Az új törvény lényege, hogy az egyelőre egymilliárd euróra tervezett segélycsomag összeállításához megfelelően - részben csak meghatározott időre - módosít számos jogszabályt, így többek között az adótörvényt.

Tízezer ház károsodott

Egyedül az infrastruktúrában becslések szerint 250 millió euró értékű kár keletkezett, s a helyrehozhatatlanul károsodott házak számát mintegy tízezerre teszik. Csak Alsó-Ausztriában várhatóan mintegy 11 ezer tonna különféle hulladékot - köztük nagy méretű tárgyakat - kell eltakarítani. A biztosítók hétfőn arra számítottak, hogy mintegy 200 millió eurót fizetnek majd az árvíz okozta károk megtérítésére. Ez az összeg igen magasnak számít, mivel Ausztriában a lakás- és egyéb biztosításoknak automatikusan nem része az árvízbiztosítás.

Miközben a legtöbb helyen már a hétvége óta javában folyik a takarítás, Tulln közelében, ahol a forrásától kezdve megáradt Kamp folyó a Dunába ömlik, még mindig víz alatt állt hétfőn Grafenwörth település nagy része. Bécsben a Duna vízszintjének csökkenésével párhuzamosan emelkedésnek indult a talajvíz szintje, így nem kizárt, hogy jó néhány pince még beázik. A Dunát Passau és Linz között kedden hajózhatónak nyilvánították, s arra számítanak, hogy keddre lejjebb, egészen Bécsig is hajózhatóvá válik.