Ausztriában baleset szenvedett egy magyar busz, hárman meghaltak

2007.10.29. 07:24
Egy Bécs felé tartó, futballszurkolókat szállító magyar busz árokba borult Ausztria déli részén, Modriach közelében. A vasárnap esti Milan-Roma mérkőzésre két busz is vitte a magyar drukkereket. A sofőr közvetlenül a baleset előtt váltótársára pillantott. Az osztrák hatóságok feljelentést tettek ellene.
Fontosabb részletek
  • Felborult egy futballszurkolókat szállító magyar busz Ausztria déli részén, az A2-es autópályán
  • Hárman meghaltak, négyen súlyosan, 21-en könnyebben sérültek meg.
  • A sofőr azt mondta a rendőröknek, hogy a baleset előtt oldalra pillantott váltótársára
  • 8 sérült osztrák kórházban maradt, 22-en busszal tértek haza, egyiküket itthon kórházba kellett szállítani

Balesetet szenvedett egy Bécs felé tartó magyar turistabusz hétfő hajnalban az A2-es autópályán Ausztriában, Stájerországban, jelentette az MTI. A buszon 42-en utaztak, három ember - két nő és egy férfi - életét vesztette. Négyen súlyosan, 21-en pedig könnyen megsérültek.

Képek a helyszínről

A busz hajnali háromkor Graz közelében, Modriachnál egy alagút bejáratánál eddig ismeretlen okból letért a déli autópályáról. A vol.at híre szerint a busz előbb nekiütközött a betonkorlátnak, majd a töltésen végigcsúszva az árokba borult.

Nem műszaki hiba

Először elképzelhetőnek tartották, hogy a rossz látási viszonyok miatt történt a baleset, bár a hírek szerint az útviszonyok jók voltak, nem volt nedves, vagy csúszós a burkolat. Guido Trischnigg, az unterwaldi autópálya-rendőrség parancsnok-helyettese azt mondta, hogy a járművön nem találtak műszaki problémát. Szerinte nem lehet kizárni azt a lehetőséget sem, hogy a vezető elaludhatott, mert féknyomot nem fedeztek fel az úttesten. A busz 48 éves vezetője könnyű sérülésekkel megúszta a balesetet, megszondáztatták, de a mérés nem mutatott ki alkoholfogyasztást.

Az autópálya érintett szakaszát a baleset miatt lezárták. A mentők tizenöt esetkocsival és négy rohamkocsival érkeztek a helyszínre, a műszaki mentésben a tűzoltók is segítettek. A sérülteket a voitsbergi, deutschlandsbergi és grazi kórházakba vitték. A túlélők meghallgatása nem kezdődhetett meg azonnal, mert először tolmácsot kellett biztosítani. Többen sokkos állapotba kerültek, őket pszichológusok vették gondjaikba.

A baleset körülbelüli helye

A buszon zömmel fiatal - 20 és 50 év közötti - futballszurkolók utaztak, akik Milánóból jöttek haza a vasárnap esti Milan-Roma labdarúgó mérkőzés megtekintése után. A buszutat a budapesti székhelyű CoolTura Kft. szervezte a vasárnapi Milán-Róma futballmeccsre.

Két busszal jöttek

A CoolTura két buszt is indított az olasz futballmeccsre, megvan az utaslista is, de hazaindulás előtt a két busz utasai összekeveredtek, ezért nehéz a halottak és sérültek azonosítása, mondta az Indexnek Szelestey Lajos, a Külügyminisztérium szóvivője. Az osztrák rendőröknek egyenként kell ellenőrizni az utasok személyazonosságát, tette hozzá a szóvivő. A minisztérium azt kéri a hozzátartozóktól, hogy hívják a bécsi főkonzulátust a 0043-1-537-80453-as vonalas, vagy a 0043-644-315-0156-os mobil telefonszámon.

"Még nincsenek pontos információink a halálos áldozatokról és a sérültekről" - mondta Séra Attila, az utazási iroda egyik tulajdonosa hétfő reggel. A buszon gyakorlatilag mindenki aludt, amikor a szerencsétlenség bekövetkezett. Az iroda két kísérője közül az egyik megsérült, a másik pedig a helyi rendőrök munkáját segítette, a két sofőr közül is megsérült legalább az egyik, így még egyikőjükkel sem tudtak kapcsolatba lépni, magyarázta Séra Attila, hogy miért tudtak csak keveset a baleset körülményeiről. A könnyebb sérültekért hétfőn reggel hét órakor egy üres buszt küldött a CoolTura.

A sofőr váltótársára pillantott

A balesetnek összesen 24 sérültje van, közülük négy ember állapota súlyos. A deutschlandsbergi kórház sebészeti osztályának főorvosa a Független Hírügynökségnek azt mondta: három magyar sérültet szállítottak be hozzájuk a baleset után, három fiatal férfit, egyikük sincs súlyos állapotban. Ketten maradtak végül Deutschlandsbergben, ők várhatóan kedden hazamehetnek. A harmadik férfit Grazba vitték át, ott műtik majd meg. A Deutchlandsbergből átszállított férfi a mellett még két embert ápolnak a Graz-i Baleseti Kórházban. Egyikőjüknek olyan súlyosan sérült meg a jobb karja, hogy azon helyreállító műtétet kellett végrehajtani, egy fiatal lányt pedig enyhe sokkos állapot miatt kezeltek. A voitsbergi regionális kórházba négy magyar sérültet vittek, két férfit és két nőt.

Az egyik hölgynek leszakadt a karja, a grazi kórházban most próbálják visszavarni, mondta Szelestei Lajos, a Külügyminisztérium szóvivője az Info rádióban kora délután. Az egyik sérült nagyon súlyos medencecsonttörést szenvedett, egy harmadik sérültnek az arca roncsolódott, tette hozzá.

A szóvivő beszámolója szerint ez utóbbi sérültet sürgősségi jelleggel ellátják, majd Magyarországra hozzák, ahol plasztikai beavatkozást végeznek majd rajta. A negyedik sérültnek eltört a gerince, ő megbénult, mondta el Szelestei Lajos.

A buszt vezető sofőr is kórházban van, a férfi csak annyit tudott mondani a Független Hírügynökségnek, hogy egyelőre kevés emléke van a balesetről. A sofőr ugyan jól van, de nem tudta megmondani, mikor engedik ki a kórházból.

Hétfőn délután a sofőr állapota már alkalmas volt a rendőrségi meghallgatásra, ahol elismerte, hogy közvetlenül a baleset előtt a váltótársára pillantott, alszik-e, közölte a baleset ügyében illetékes unterwaldi autópálya-felügyelőség ügyeletese. Az MTI bécsi irodájának nyilatkozva elmagyarázta, ennyi elég is volt ahhoz, hogy a három halálos áldozatot követelő tragédia bekövetkezzen.

A sofőrt kikérdezése után elengedték az osztrák hatóságok, azonban feljelentést tettek ellene. A grazi ügyészség később dönt arról, hogy Ausztriában vagy Magyarországon folytassák le az eljárást.

A Független Hírügynökségnek nyilatkozott a busz egyik utasa is, aki azt mondta, nem nagyon emlékszik arra, mi történt. A baleset két másodperc alatt történt meg, a következő emléke az, hogy másznak ki a buszból. Mint mondta, ő is hallotta már azt a feltételezést, hogy elaludt a buszsofőr és emiatt következett be a baleset, de ő - bár elől ült a buszon - ezt nem látta.

Délután indultak haza

Az osztrák és a magyar katasztrófavédelem szervezésében délután indultak útnak autóbusszal azok a magyarokat, akik nem sérültek meg, illetve csak könnyebb sérüléseket szenvedtek a balesetben. A könnyebben sérülteket mentővel szállították a környező kórházakból az unterwaldi autópálya-felügyelőség épületébe, ahová korábban azokat vitték, akik épségben átvészelték a tragédiát.

Babák László ezredes, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Személyzeti és Oktatási Főosztályának vezetője a távirati iroda érdeklődésére elmondta, az osztrák pszichológusok a határig kísérik a baleset túlélőit, a határon három magyar pszichológus várja a buszt. Ők Budapest felé, a buszon nyújtottak lelki támogatást a túlélőknek. Kedden hajnalban indul Grazba egy pszichológusokból álló kríziscsapat, amely a kórházban lévő sérülteknek, illetve az áldozatok azonosítására a helyszínre kiutazó hozzátartozóknak nyújt lelki támogatást.

Fél négy után a terveknek megfelelően az unterwaldi krízisközpontból hazaindultak Magyarországra azok a fiatalok, akik nem sérültek, vagy csak könnyebb sérüléseket szenvedtek. A csoportot a krízisközpont pszichológusai kísérték. Az osztrák autópálya rendőrség munkatársa nem tudta megmondani, hányan utaztak a Magyarországra induló buszon, állítása szerint azonban a sofőr az utasok közt volt, mivel tolmács segítségével már kihallgatták, tette hozzá.

22-en úton vannak Magyarországra

Séra Attila az Index kérdésére megerősítette, hogy a CoolTura busza útnak indult hazafelé, és bár pontos információi nem voltak, úgy tudta, 30 embert hoztak haza hétfőn délután. A busz érkezésére este 9 óra körül számítottak, a busz végül este 10 órakor érkezett Budapestre. A csoporthoz csatlakoztak azok is, akiket, bár korábban kórházba kellett szállítani, időközben kiengedtek. A Független Hírügynökség helyszíni tudósítója úgy tudja, hogy 7 fiatal nem a busszal jött haza, őket már hazavitték hozzátartozóik, információik szerint a buszon összesen 22 utas tartózkodik, a sofőr azonban nem volt köztük.

Dobson Tibor a Független Hírügynökségnek elmondta, a buszt a katasztrófavédelem és a mentőszolgálat szakemberei, 2 pszichológus és egy belgyógyász várták kora este Rábafüzesnél. Az összes utast megvizsgálták, közülük egyet állapota miatt nem engedték tovább, hanem közeli kórházba szállították. A szóvivő elmondta, hogy a busz azért érkezett a tervezettnél később Budapestre, mert a katasztrófavédelem felajánlotta, hogy út közben saját költségén vacsorát biztosít az áldozatoknak.

A sérültek közül nyolcan maradtak osztrák kórházakban, tudta meg a Független Hírügynökség a bécsi magyar főkonzultól. Németh Krisztina elmondta, közülük néhányan már napokban hazatérhetnek. Kedden egyébként az Országos Mentőszolgálat vezetője Grazba utazik, hogy az ott fekvő sérültek hazaszállításáról egyeztessen a helyi szakemberekkel.

A baleset három halálos áldozatának holttestét még nem tudni, mikor adják ki a hozzátartozóknak, az osztrák hatóságoktól függ, mondta a diplomata. Németh Krisztina hozzátette, az osztrák hatóságok maximális segítséget nyújtottak nemcsak baleset sérültjeinek, hanem családtagjainak és a magyar nagykövetségnek is.

Kedden reggel hat órakor útnak indult Grazba az a hattagú, önkéntes pszichológusokból álló csoport, amely a baleset sérültjeinek és az elhunytak azonosítására kiutazó hozzátartozóknak nyújt lelki támogatást - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője, Dobson Tibor. A csoport két napig tartózkodik az osztrák városban.

Egy halálos áldozatot még nem azonosítottak

A halálos áldozatok közül kettőt - két fiatal nőt - már azonosítottak, a harmadik áldozat azonosítása még folyamatban van.

Hétfő délelőtt Gyurcsány Ferenc miniszterelnök közleményben fejezte ki részvétét a balesetben elhunytak hozzátartozóinak.

A Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) gyászszünetet rendelt el a buszbaleset áldozatainak emlékére. A döntés értelmében ezen a héten valamennyi hazai mérkőzésen egyperces gyászszünettel emlékeznek az elhunytakra, olvasható az MLSZ hivatalos közleményében."Mint a magyar labdarúgás nagy családjának tagjaira, úgy emlékezünk rájuk, és együttérzésünket fejezzük ki az elhunytak hozzátartozóinak, osztozunk a gyászukban" - áll a közleményben.

Magyar autóbusz-balesetek külföldön (MTI)

  • 1997. január 11. AUSZTRIA: Lecsúszott az útról egy magyar síelőket szállító az autóbusz a stájerországi Pack közelében. A járművet bokrok és fák fogták meg, ezért nem zuhant le a mélybe, s mindenki sértetlen maradt.
  • 1998. május 28. ROMÁNIA: Déva közelében egy magyar turistabusz utasai közül 1 meghalt, 8 megsérült, amikor szabályosan közlekedő járművükbe frontálisan belerohant egy nagy sebességgel haladó BMW személygépkocsi.
  • 1998. július 28. OLASZORSZÁG: A Róma-Nápoly közötti autópályán balesetet szenvedett egy magyar turistákat szállító autóbusz. A busz 49 utasa közül 38 sérüléseket szenvedett.
  • 1999. január 24. AUSZTRIA: A stájerországi Deutschlandsberg közelében egy kőszegi középiskola diákjait szállító turistabusz egy rendkívül meredek szakaszon letért az úttestről, és többször átfordulva lezuhant a domboldalon. A balesetben 18-an meghaltak, 27-en megsebesültek.
  • 1999. szeptember 27. AUSZTRIA: Ybbs környékén egy német rendszámú személyautó frontálisan belerohant egy magyar autóbuszba. Az utasok közül senki nem sérült meg jelentősebben, azonban a személygépkocsi utasai közül 3-an életüket vesztették.
  • 2003. július 26. AUSZTRIA: Az A2-es déli autópályán egy torlódáshoz érkezett magyar autóbusz a fékek meghibásodása miatt nem tudott megállni, ezért az út szélén álló két kocsioszlop között elhaladva hat személyautóban tett kárt. Az egyik autó vezetője, valamint egy másik kocsiban utazó kislány megsérült.
  • 2003. szeptember 29. GÖRÖGORSZÁG: A budapesti Duna Táncegyüttes 30 tagját szállító autóbusz felborult az Athénból Szalonikibe vezető főúton, Platamona mellett. 23 utas megsérült.
  • 2003. október 15. AUSZTRIA: Melk közelében, az A1-es autópálya egyik felhajtójánál álló teherautóba rohant egy magyar kisbusz. A balesetben a kisbusz 3 utasa meghalt, öt súlyosan megsérült.
  • 2004. augusztus 12. UKRAJNA: A kárpátaljai Rahón egy magyar turistákat szállító mikrobusz, valószínűleg műszaki meghibásodás következtében áttért az út baloldalára és összeütközött egy Kraz tehergépkocsival. A magyar kisbusz mind a tizenkét utasa kórházba került.
  • 2004. december 29. ROMÁNIA: Torda közelében, Koppándnál, magyar turistabusz frontálisan ütközött egy román rendszámú Daciával, a balesetben huszonnégyen sérültek meg.
  • 2007. augusztus 19. ROMÁNIA: Kilenc magyar turista sérült meg egy romániai buszbalesetben a Hargita megyei Csíkszereda és a szomszédos Csíkcsicsó közötti útszakaszon. A magyar turistákat szállító kisbusz 23 utassal borult az árokba.