Még nem állt helyre a rend a Heathrow-n

2008.01.18. 11:43
Két nap múlva elkészül a légi baleseteket kivizsgáló testület gyorsjelentése a British Airways csütörtökön balestet szenvedett gépéről és a baleset okairól. A londoni Heathrow reptéren még nem állt helyre a rend teljesen, pénteken délelőtt 12 járatot töröltek. A budapesti járatok várhatóan menetrend szerint közlekednek.

Vizsgálat indult a British Airways csütörtökön lezuhant repülőjének ügyében. A szakértők azt próbálják meg feltárni, hogy a gép landolás közben hogyan vesztette el futóművét, és ért földet a füvön a londoni Heathrow repülőtéren.

A légi baleseteket kivizsgáló testület (Air Accidents Investigation Branch - AAIB) kikérdezi a gép legénységét, és két napon belül elkészíti gyorsjelentését, írja a BBC. 30 napon belül egy részletesebb, alaposabb munkát igénylő jelentést készítenek, meghallgatják a pilótafülkében készült hangfelvételeket és ellenőriznek minden, a járatra vonatkozó adatot.

Nézze meg képeinket!

Csütörtökön, a baleset után több mint 200 járatot kellett törölni a világ egyik legforgalmasabb repterén. A Guardian péntek délelőtt arról számolt be, hogy a Heathrow-n még mindig nem állt helyre a rend, egyelőre 12 járatot töröltek. A British Airways szóvivője közölte, hogy megpróbálják a normális üzemmódhoz közelíteni működésüket, de nagyon fontos, hogy az utasok a légitársaságoknál ellenőrizzék járataik indulását, illetve érkezését. A változások a közelebbi célpontok felé közlekedő járatok tíz százalékát érintik, tengerentúli járatokat egyelőre nem kellett törölni.

A Budapestről Londonba, illetve Londonból Budapestre tartó járatokat a változások nem érintik, az utasok igazodhatnak az eredeti menetrendhez, mondta el kérdésünkre Szollár Domonkos, a Budapest Airport szóvivője. Hozzátette, hogy aki utána akar nézni mégis az időpontoknak, az megteheti a repülőtér percenként frissülő honlapján.

A British Airways Shanghajból Londonba tartó járatán 152 ember, köztük 16 főnyi személyzet utazott, mindenki túlélte a Boeing 777 típusú gép balesetét, 18-an szenvedtek sérüléseket, volt, akinek a nyakcsigolyája sérült, írja a BBC. Gordon Brown brit miniszterelnök, akinek Kínába induló járatát szintén törölték, a 43 éves pilóta, Peter Burkill érdemeit dicsérte, hogy szakértelmével el tudta kerülni a nagyobb katasztrófát.

A BBC olyan elméletekről számolt be a baleset okainak mérlegelésekor, mint például hirtelen mechanikai vagy elektromos hiba, emberi mulasztás, de az is elképzelhető, hogy egyszerűen egy madár repült a hajtóműbe. Julian Bray repülési szakértő szerint egy technikai incidens miatt a pilóta elveszítette a gép egy vagy több motorja fölött az uralmat.

A British Airways 43 darab Boeing 777-es típusú gépei jelenleg nem szállnak fel. Ezeket a gépeket egyébként rendkívül megbízhatónak tartják, komoly balesetet 1996-ban kezdődött gyártása óta ilyen típusú repülő eddig nem szenvedett.