Volt, akinek a szájában robbant a petárda

2007.01.01. 16:54
Szilveszteri nagyüzem volt a mentőknél. A fővárosban a szokásos napi 300 helyett 550 hívás érkezett. Hajnalban egy Pest megyei településen szülést kellett levezetni, egy budapesti fiatalembert pedig a szájában felrobbant petárda miatt szállítottak kórházba.

A mentők számára a szilveszter éjszaka a legnehezebb, főként az éjfél és hajnali három óra közötti "mulatós, tombolós" időszak - mondta Győrfi Pál, a mentőszolgálat szóvivője.

A fővárosban naponta átlagosan háromszáz vonulás szokott lenni, szilveszterkor ötszázötven volt. Az országos átlag napi kétezer, most éjszaka azonban összesen kétezerhétszáz alkalommal hívtak mentőt.

Folyamatosan érkeztek a bejelentések, egy-egy mentőkocsi egyszerre két-három címre indult és sorban vette fel a sérülteket házibulikban, szórakozóhelyeken és közterületeken. A legtöbb sérült ittas volt, elesett vagy verekedés áldozata lett.

Lakásba repült a rakéta

Öt petárdabaleset történt szilveszter éjszaka az országban. Budapesten egy fiatalember szájában robbant fel egy petárda. A sérülés nem volt életveszélyes, ezért nem a traumatológiára, hanem a szájsebészetre vitték a szerencsétlenül járt férfit.

Esztergomban, Debrecenben, Mosonmagyóváron és Egerben is történt petárdabaleset, mindegyik esetnél könnyebb arc- és kézsérülésekkel - mondta Győrfi Pál.

Még vasárnap Budapesten, a X. kerületben egy lakás ablakát törte be egy rakéta. A lakás nem gyulladt ki, de az ablaküveg szilánkjai megsebesítettek egy bent lévő lakót.

Villamos gázolt Budapesten a Petőfi híd pesti hídfőjénél szilveszter éjszaka, volt gyógyszermérgezés. Rosszullét és öngyilkosság miatti haláleset ezen az éjszakán is volt, ahogy csaknem minden éjjel, de baleseti halálról a mentőszolgálat szóvivőjének nincs tudomása.

Megszületett Viktória

Egy Pest környéki településen a mentősök vezették le a szülést éjjel fél háromkor. A kisbaba, Viktória és az édesanyja is egészséges - mondta Győrfi Pál.

A katasztrófavédelmi hatóságok, a tűzoltóságok számára is viszonylag nyogodtan telt az évvégi hétvége, mondta hétfőn reggel Dobson Tibor alezredes, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője, aki három halálesetről számolt be.

Szombaton a leányfalui polgármester életét követelő tűzhöz vonultak a tűzoltók, vasárnap este pedig egy halálos közlekedési baleset is történt: a Baranya megyei Szemely községnél árokba hajtott egy gépkocsi, egy ember meghalt, egy könnyű sérüléseket szenvedett.

Még egy halálos baleset történt: egy idős asszony kútba esett és úgy vesztette életét. Huszonheten közlekedési balesetben, hatan pedig tűzesetnél sérültek meg.

Benzint loccsantott

A tűzoltókat a szilveszteri hétvége alatt körülbelül ugyanannyiszor - 350-szer riasztották, mint a karácsonyi ünnepek alatt, de szerencsére nem volt annyi halálos eset, tudtuk meg Dobson Tibortól.

Az utóbbi 24 órában két konkrét tűzesetről érkezett hír. Kigyulladt egy családi ház szilveszter éjszaka Budapesten a XVII. kerületi Lemberg utcában. A lángok a tetőtérben keletkeztek. Az épületben tartózkodókat kimenekítették, személyi sérülésről nem tudni.

Az új év első tűzesete a Győr megyei Zsira községben történt, a hajnali pincetűzben egy ember súlyosan, egy könnyen sérült, jelentette az MTI. Egy családi ház pincéjében csaptak fel a lángok, amikor az egyik szilveszterező vendég be akart gyújtani, és benzint loccsantott a vegyes tüzelésű kazánba. A pincében lévő műanyag ládák megégtek, a lángokat azonban sikerült megfékezni, így a tűz nem okozott komolyabb kárt az épületben.