Magyar barlangászok haltak meg Olaszországban

2006.02.21. 18:40
Egy lavina miatt két magyar barlangász - egy 33 éves férfi és egy 30 éves nő - vesztette életét Olaszországban a Sella Nevea-i hegyszorosnál. A csoport egyik tagja megmenekült a lezúduló hótömegtől. A tízfős csoport újabb három tagja jött elő a barlangból, őket helikopterrel mentették ki. Az utolsó négy fős csoport pénteken szabadulhat.

Egy budapesti barlangászcsoport tagjai voltak az olaszországi lavinabaleset áldozatai. A Gubacs - Guanó Barlangjáró Csoport tíz tagja túrázott a Sella Nevea-i hegyszorosnál. Az Index megpróbált kapcsolatba lépni a csoport elnökével, Szabó Dénessel, de ő külföldön - feltehetően a tragédia helyszínén - tartózkodik, telefonja át van irányítva.

Gortani

Olaszország észak-keleti csücskében húzódik az osztrák-szlovén határ közelében a Júliai-Alpok 2000 méter fölé magasodó csúcsokkal (legmagasabb pontja: a Triglav 2863 méter). A nyugati részeit triász korú jól karsztosodó dachsteini mészkő építi fel. Az olaszországi Canin-fennsíkon a Michele Gortani barlangban körülbelül jó pár kilométernyi szakasz feltárása köszönhető magyar kutatóknak. A Tarvisio közelében elhelyezkedő Sella Nevea feletti 1800-2000m magasságú Canin-fennsík, számos barlangot rejt magában. Legnagyobb barlangrendszere a Michele Gortani - Davanzo - Vianello-Buse d'Ajar, más néven a Col delle Erbe rendszer ("a Füves Domb Barlangrendszere"), valamint a Complesso del Foran del Muss. (Forrás)

A csoport a Gortán-barlangba szervezett expedíciót, ám az ítéletidő miatt a barlangban rekedtek. Hétfőn három barlangász - két férfi és egy nő - kimerészkedett a barlangból és a rossz idő ellenére megkísérelte a leereszkedést a hegyről. Ekkor azonban egy kisebb lavina elsodorta őket.

Ezt a balesetet még mindhárman túlélték, mobiltelefonon a magyar barlangi mentők segítségét kérték - a Gubancs több tagja barlangi mentő is. A magyar mentők GPS-adatokkal megadták a bajba jutottak pontos koordinátáit az olasz hegyimentőknek, ám mikor újra kapcsolatot próbáltak teremteni a bajba jutottakkal, már nem jártak sikerrel.


A baleset helyszíne

A három fiatalt egy újabb lavina sodorta el. Egyikük, egy férfi ki tudta ásni magát a háromméteres hóréteg alól. Két társa - egy 33 éves férfi és egy 30 éves nő azonban már nem élte túl a balesetet. A túlélőt helikopterrel biztonságos helyre szállították.

A barlangász jó fizikai állapotban van, annak ellenére, hogy az éjszakát a szabadban töltötte. Az áldozatokat a hó alatt a túlélő útmutatásai alapján találták meg. A két magyar barlangász holttestét a polgári védelem helikopterével Sella Neveába szállították, ahol a pénzügyőrség helyi kaszárnyájának épületébe vitték. A még a barlangban lévő magyarokat figyelmeztették arra, hogy ne próbáljanak lejönni a völgybe, ugyanis az időjárási körülmények miatt továbbra is komoly az omlás- és a lavinaveszély.

Az Index barlangászkörökből származó értesülései szerint az olasz hegyimentők helikopterrel megközelítették a barlangban rekedt hét magyart is, akik közül hármat már lehoztak a hegyről. Jelenleg még négyen vannak a barlangban, ők előreláthatólag pénteken jönnek fel.

Hagyományos expedíció

A magyarok 13 éve minden februárban egyhetes expedíción vesznek részt a Gortani barlangban, ahol a negyven kilométeres rendszer felét már fel is tárták ez idő alatt. A tízfős magyar barlangászcsoport három tagja hamarabb hazaindult vasárnap, mert lejárt a szabadságuk, a többiek a barlangban maradtak, mondta el az Indexnek Börcsök Péter, a Magyar Barlangi Mentőszolgálat tagja.

A háromfős csoport a felszínre érve sms-ben jelentkezett, hogy elindulnak le a hegyről. Később észlelték, hogy lavinaveszélyes helyre értek és segítséget kértek a hegyimentőktől, utolsó bejelentkezésükben azt mondták, hogy biztonságos helyet keresnek, ahol meghúzódhatnak. A hegyimentők a zord idő miatt csak kedd reggel tudták megközelíteni a területet, a három magyar barlangász közül kettőnek - egy 33 éves férfinak és egy 30 éves nőnek - már csak a holttestét találták meg.


Magyar Gortani-expedíció 2001-ben

Kegyetlen lavina

Lavina esetén nagyon kevés esély van a túlélésre. A hótömeg ilyenkor különböző fizikai törvényszerűségek miatt tulajdonképpen folyadékként működik, így akit ér, szinte azonnal belélegzi a havat és megfullad. A lezúduló hó port, nagyobb szikladarabokat és fadarabokat is magával visz, így ezek is súlyos sérüléseket okozhatnak. Akit betemetett a hó, az teljes mozdulatlanságra van kárhoztatva.

A hegymászók azért használnak színes lavinazsinórt, hogy az jelezze helyüket a hó alatt. Ha gyorsan meg tud indulni a mentés, ez lehet az egyetlen esélyük. Előfordul az is, hogy a test a hó alatt lehűl, s ha az illető nem szenvedett súlyos sérülést, újjáéleszthető a klinikai halál állapotából. A lavinából leginkább úgy lehet megmenekülni, ha valakit a széle kap el, amely nem visz magával nagyobb szikladarabokat és nem temeti be teljesen.

Barlangász balesetek

1996. július 6-11. - A franciaországi vercors-i - a világ legmélyebbjeként ismert - Berger-barlangban egy hattagú (négy magyar és két brit) barlangász-expedíció útját mintegy ezer méter mélyen elzárta a térségre zúdult esőzés miatti víztömeg. A mentési munkálatok során csak négyüket sikerült élve kiszabadítani, az egyik magyar és brit kutató életét vesztette a balesetben.

1997. július 9-13. - A Magyar Karszt- és Barlangkutató Társulat tagjai Jósvafőn, a Kossuth-barlang feltérképezésén dolgoztak, amikor egyikük eltűnt. A barlangászt két nap múlva holtan találták meg 32 méteres mélységben.

1999. augusztus 17. - Az osztrák-olasz határon fekvő Monte Cavallo (Rosskopf) hegy alatti barlang fogságába esett hat magyar kutató a hirtelen támadt heves esőzés miatt. Végül saját erejükből sikerült a felszínre mászniuk. Az osztrák csendőrség elsősegélyben részesítette a magyar geológusokat.