Még Rooseveltre is haragudott a házrobbantó magyar orvos

2006.07.11. 11:02
Öt éve csak panaszkodásból állt Nicholas Bartha élete. A magyar származású New York-i orvos hétfőn 450 soros búcsúlevelet írt, aztán magára nyitotta a gázcsapot. Eddig ismeretlen okból a gáz berobbant, Bartha háromemeletes háza Mannhatan elitnegyedében porba dőlt.

Öt éve tartó válása és négymillió dolláros adóssága viselhette meg annyira Nicholas Barthát, hogy öngyilkosságot kíséreljen meg. A New York-i magyar orvos a nyomozók szerint csak elgázosítani akarta magát, a 62. utcai műemlék házát nem akarta lerombolni.

A Mannhatan egyik elitnegyedében lévő ház Bartha tulajdonában volt, a pincében és a földszinten orvosi rendelőjét rendezte be. A házban még egy fogorvosnak is rendelője volt. Igaz, az APW Dental and Imaging Services nevű vállalkozás május 30-án felmondta bérleti szerződését Barthával.

Minden zavarta

Alan Winter, a cég igazgatója és társtulajdonosa szerint a válás miatt becsavarodott Barthával nem lehetett kijönni. "Minden zavarta, az élet zavarta. Teljesen megszállottá tette a házassága felbomlása" - nyilatkozta az amNY.com New York-i hírszájtnak.

Bartha neje, a holland konzulátuson dolgozó Cordula Hahn 2001-ben nyújtott be válókeresetet férje ellen. A hírügynökségek jelentése szerint Bartha nejének a bíróságok eddig mintegy négymillió dollár kártérítést ítéltek meg, ez pedig háza eladására kényszeríthette volna Barthát.


Nézze meg képeinket!

"Te azt akartad, hogy eladjam a házat, de én megmondtam, hogy élve nem hagyom el" - írta Bartha percekkel a robbanás előtt elemailezett, 450 soros búcsúlevelében. A többek között a szintén magyar származású George Pataki New York-i kormányzónak is elküldött levelében Bartha meglehetősen zavarodottan fejezi ki rosszallását nagyjából minden miatt. Szidalmaiból kijutott Theodore Roosevelt elnöktől az iraki háború ellen tiltakozó Cindy Sheehanig mindenkinek, írja az amNY.com nevük elhallgatását kérő rendőri forrásokra hivatkozva.

Megégett a teste

A háromemeletes 62.utcai ház teljes összeomlásához vezető robbanásban egyébként Bartha életveszélyesen megsérült. A tíz méter vastag törmelék alól kiszabadított orvos testének hetven százaléka megégett, az őt gyújtogatással gyanúsító rendőrök nem is tudták kihallgatni. A robbanásban egy járókelő súlyosan megsérült, a többi tizenhárom sérült, köztük kilenc tűzoltó, felszíni sérüléseket szenvedett.

A súlyos sérült nő az épület előtt sétált a robbanás pillanatában. Egy kirobbanó ablak tetőtől talpig szilánkokkal szaggatta testét. "ömlött a vér a fejéből, a testéből, a cipő leszakadt a lábáról" - mesélte a helyszíni tudósítóknak az egyik szemtanú. Joseph D'Orazio, a közeli fodrászszalon vezetője. A sérültet Karen Morris, egy közeli lakásban dolgozó magánnővér látta el.

A New York-i tűzoltók szerint hatalmas szerencse, hogy a két orvosi rendelő miatt amúgy nagyon forgalmas épület kora reggel még üres volt. A fogorvosi rendelő reggel 8:30-kor nyitott volna, de az asszisztens elkésett. A tűzoltók szerint Barthán kívül így senki sem volt az épületben a robbanás idején.