Bottal ütik a pizsamás Batman nyomát

2003.04.09. 13:21
A rendőrség még nem találta meg azt a foglyot, aki hétfőn szökött meg az Árpád kórházból. A 12 rendbeli fegyveres rablás miatt elítélt Pósa István azért kapta a Batman becenevet, mert pályafutása alatt, többször próbált úgy szökni, hogy magas helyekről ugrott le. Három éve például a rendőrség Teve utcai székházának 8. emeletéről.
A rendőrségen megkeresésünkre közölték, hogy egyelőre nem találták meg Pósa Istvánt. A 28 éves férfi, kihasználva a rá vigyázó két őr figyelmetlenségét, hétfőn szökött meg a kórházból. Pósa egy szál pizsamában ugrott ki az ablakon, majd elmenekült egy fekete színű, CJV-762 rendszámú Dodge Shadow autóval.

A rendőrség a nyomozás érdekeire hivatkozva nem közölte, hogy Batman lopta-e a kocsit, vagy esetleg valaki várt rá a kórház előtt.

A Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának (BVOP) tájékoztatása szerint azért volt kórházban, mert orvosi ellátását nem tudták másutt megoldani. A BVOP szóvivője, Yazbekné Szabó Katalin nem kívánt nyilatkozni arról, hogy milyen körülmények között sikerült elszöknie a bűnözőnek. Mint mondta, jelenleg vizsgálják, hogy ki és hogyan mulasztott a testületnél.

A lakosság segítségét kérik

Leugrott a nyolcadikról
A sajtóban korábban csak Batmanként emlegetett Pósa István három éve leugrott a rendőrség Teve utcai székházának nyolcadik emeleti függőfolyosójáról, amikor kihallgatásra vitték. A férfi kitépte magát a rendőrök kezéből, és bilincsben a mélybe vetette magát a belső korláton át. A férfi életveszélyes sérüléseket szenvedett, és az Árpád kórházban ápolták akkor is. Egyik elfogásakor a átugrott a gödöllői rendőrkapitányság egyik ablakán, később a Gyorskocsi utcában borotvával összeszabdalta a kezét.
Batman körülbelül 180 centiméter magas, 90 kilós, erős testalkatú haja 2 centiméter hosszú, sötétbarna, körszakállt visel. Különös ismertetőjele, hogy jobb lábára sántít. Szökésekor világosbarna színű pizsama alsót, valamint fehér színű pólót viselt.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság IV. Kerületi Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztálya kéri, hogy aki felismeri Pósa Istvánt, tartózkodási helyével kapcsolatban érdemi információval rendelkezik, hívja a segélyhívó számokat.

Fegyveres rabló

A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság (PMRFK) korábbi tájékoztatása szerint a férfi már volt büntetve rablás és gépkocsi lopás miatt, 1999. decemberében a rendőrségnek 12 rendbeli fegyveres rablást sikerült rábizonyítani.