Kitoloncolták a belga ámokfutót

2004.02.20. 19:10
A mosonmagyaróvári rendőrök bűncselekmény hiánya miatt megszüntették az "ámokfutó" belga BMW-s elleni nyomozást. A férfi ugyan figyelmen kívül hagyta a határőr jelzéseit, ám nem kormányozta autóját a hivatalos személy felé, ezért az erőszak tényét a vizsgálat nem tudta megállapítani.
Miután a Budapesten elfogott férfi ügyében indított rendőrségi vizsgálat nem tudott egyértelmű erőszakot vagy fenyegető magatartást megállapítani, a mosonmagyaróvári rendőrök bűncselekmény hiánya miatt megszüntették a nyomozást - értesült a HavariaPress.

A férfit, aki kedden több határon áttörve érkezett meg Magyarországra, szerdán délután egy fővárosi szállodában fogták el. Kihallgatását csütörtökön reggel kilenc órakor kezdték meg Győrben, ahol a helyi határőr igazgatóság feljelentése nyomán hivatalos személy elleni erőszak, illetve közúti közlekedés biztonságának veszélyeztetése miatt hallgatták ki. A 72 órás őrizetben lévő férfi ellenvetéssel élt a gyanúsítás ellen, és tulajdonképp mindent tagadott.

Nem volt hivatalos személy elleni erőszak

A Népszava információi szerint az ügyészség nem találta megalapozottnak a bűncselekmény gyanúját, ezért nem rendelték el a belga férfi előzetes letartóztatásbaba helyezését. Kiss Imréné, a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője ezzel kapcsolatban az Indexnek elmondta, hogy a rendőrség az ügyészséggel való konzultációt követően dönt a férfi sorsáról.

A rendőrségi vizsgálat megállapításai szerint a határsorompó nyitva volt, amikor a férfi behajtott az országba. Az útleveleket ellenőrző határőr viszont nem az autó haladási vonalában, hanem attól mintegy másfél méterre állt, és húsz méterre lehetett a száguldó autótól, amikor visszalépett a járdára. A BMW ugyan figyelmen kívül hagyta a jelzéseit, ám a sofőr nem kormányozta autóját a hivatalos személy felé, ezért az erőszak tényét a vizsgálat nem tudta megállapítani.

A belgát a nyomozás lezárását követően, a toloncegyezmény alapján, a szlovák féllel lefolytatott egyeztetést követően vámosszabadi határátkelőhelyre szállították, hogy átadják a szomszéd ország hatóságainak.

Szlovákiában vádat emeltek ellene

Miután a magyar hatóságok pénteken kiutasították a belga ámokfutót, Szlovákiában a hatóságok azonnal vádat emeltek ellene. A héten három országon végigszáguldó belga állampolgár ellen a szlovákiai Szenicen (Senica) tiltott határátlépés miatt emeltek vádat. Az ámokfutó ellen Csehországban hatósági személy elleni támadás miatt emeltek vádat, amelynek végrehajtását azonban átadták a szlovák rendőrségnek. A szlovák rendőrség az őrizetbe vett belga férfi előzetes letartóztatását kezdeményezi a bíróságnál.