Azt hitték, kormányellenes akcióra készülnek

2007.08.21. 16:00
Filmbe illő jelenet elszenvedője volt hétfőn délután Balatonföldvárnál egy nyugdíjas házaspár és két unokája. A gyerekek játékpisztollyal lődöztek közlekedési táblákra a pirosnál, ebből olyan sztori kerekedett, hogy fél órán át minden somogyi rendőr a gyanútlan nyugdíjasokat kereste. Végül egy szemből érkező rendőrautó vágott eléjük, alig húsz centin múlt, hogy nem lett karambol. A rendőrség nem tud az ügyről semmit, pedig még a rebiszesek is a helyszínre indultak.

Kormányellenes tevékenységgel gyanúsítottak meg az intézkedő rendőrök hétfőn Balatonföldvárnál egy nyugdíjas házaspárt és két unokáját, panaszolta az Indexnek K. Erzsébet nagymama. Az incidens azután történt, hogy a házaspár unokái játékpisztollyal két vagy három műanyag lövedéket lőttek ki az egyik piros lámpánál egy közlekedési táblára. Az ügyből, ha rendőrségi ügy nem is lett, intézkedés azért történt.

A házaspár alig hagyta el a helyszínt, amikor egy szirénázó rendőrautó jött velük szemben, a nagypapa lassított és próbált félrehúzódni, a járőrautó autó azonban eléjük vágott. "Harminc centin múlott, hogy nem ütköztünk" - emlékezett némileg megkönnyebbülten a nagymama. Ezután az egész családot kiparancsolták az autóból, azt is kikötötték, a járda felőli oldalon szálljanak ki mindannyian.

Ezután a rendőrök jelezték, hogy átkutatják az egész autót, belenéztek a kézitáskákba, de megnézték az úticsomagokat is. Amikor nem találtak már semmit, némileg higgadtabban tisztázták, hogy a csintalan unokák játszottak a játékpisztolyokkal. A már higgadtabb diskurzusból kiderült, hogy valaki azt jelentette a rendőrségnek, hogy valakik lövöldöznek kifelé egy autóból.

A megnyugodott, de még mindig eljárással, őrszobára kíséréssel fenyegetőző rendőrök szerint augusztus 20-án nem lehet ilyet tenni, mert először ők is úgy értelmezték a bejelentést, hogy a lődözés kormányellenes cselekedet. A két járőr után újabb négy érkezett, végül ők nem intézkedtek, csak telefonon szóltak a már riasztott rebiszeseknek, hogy nyugodtan forduljanak vissza, vaklárma volt az egész.

A házaspárral nem írattak alá végül semmit, de gondosan felírták a 10 és 12 éves unokák adatait is. Kiderült az is, fél órán át minden somogyi rendőr a házaspárt kereste. A beszélgetések során elhangzott az is, ha nem ülnek a járműben gyerekek, az egyenruhások is fegyverrel a kézben közelítették volna meg a járművet.

A somogyi rendőrség szóvivője kedden délutánig nem hallott az esetről. Azt állította, ha az eset megtörtént, akkor is csak szerdán tud bármit is mondani. A házaspár, de különösen az unokák megijedtek a történtektől, de nem kívánnak panaszt tenni az intézkedés ellen, örülnek, hogy túl vannak az egészen, s úgy tekintenek az egészre, mint egy rossz álomra.