Keresik a gyilkos mutánst

2006.05.25. 06:29
Pilanatnyilag úgy tűnik, nem bukkant fel új mutációja a madárinfluenza H5N1 vírusának. A vírus, ami eddig emberről emberre csak a legritkább esetben terjedt, Indonéziában egy héttagú családdal végzett úgy, hogy csak egy beteg kapta el madártól a kórt.

Egyelőre nem találtak mutációra utaló jelet a madárinfluenza H5N1 vírusában, bár a jelek szerint egy áprilisban megfertőződött, azóta elhunyt indonéz család hét tagja egymást fertőzte meg a halálos kórral. A H5N1 vírus emberről emberre csak korlátozottan terjed, az eddigi esetekben legfeljebb egy-egy áldozat kapta el embertársától a betegséget.

Az egészségügyi hatóságok, köztük az ENSZ szakosodott szervezete, a WHO az emberről emberre könnyen, csepfertőzéssel terjedő vírus kialakításától tart, ami, ha valóban gyorsan terjedő változat alakulna ki, halálos világjárványt indíthatna el.

Az első pánik óta kiderült, hogy a család első tagja szinte bizonyosan fertőzött szárnyastól kapta el a kórt, a családon belül pedig a közeli kapcsolat miatt terjedhetett a betegség. Erre utal legalábbis, hogy az eddigi vizsgálatok lényegi változást nem találtak az indonéziai áldozatok holttestéből vett vírusmintán.

Az indonéz egészségügyi hatóságok most mindenesetre mindent megtesznek a fertőzésben elhunyt családdal az utolsó hetekben kapcsolatot tartó személyek felkutatására. Egyelőre semmi jele annak, hogy a vírus a család tagjain kívül a faluban mást is megfertőzött volna.

A fertőzés emberről emberre történő terjedésére volt már példa Thaiföldön és Vietnamban is, de az említett esetekben csupán egy-egy ember kapott fertőzést egy másiktól, s itt megszakadt a láncolat. Az indonéz család esetében azonban a feltételezések szerint egy hét fős fertőzési láncról van szó.

Az Egészségügyi Világszervezet korábban a madárinfluenza veszélye szempontjából az eddigi legsúlyosabb fejleménynek nevezte, hogy a betegségben meghalt egy család valamennyi tagja Indonéziában.