Vaklárma a romániai madárinfluenza

2005.10.12. 12:31
Nem madárinfluenzában pusztultak el a szárnyasok Romániában. Törökországba viszont megérkezett a vírus.

Negatívnak bizonyultak a Romániában elhullott madarakból vett, madárinfluenza-gyanús minták, jelentette be szerdán az Európai Bizottság egyik szóvivője. Az EU a tesztek ismeretében nem tervezi importkorlátozások szigorítását a szárnyasokra. Amennyiben a vizsgálatok mégis kimutatnák a vírus jelenlétét, azonnal korlátozásokat vezetnek be.

Az EU hétfőn megtiltotta élő szárnyasok és madártoll importját Törökországból, Albániából, Bulgáriából, Horvátországból, Görögországból, Lengyelországból, Ukrajnából és Szerbia-Montenegróból.

A Törökországban levett minták esetén beigazolódott a madárinfluenza gyanúja, bár azt leghamarabb péntekre derítik ki, hogy a vírus emberre is veszélyes H5N1 lánca okozta-e a fertőzéseket. Ha nem, akár Törökország esetében is feloldhatják az embargót. Kedden Bulgáriában is találtak elhullott madarakat, ott is mintát vettek az állatokból. A vizsgálatokat jövő szerdáig fejezik be.

Bulgáriában egyelőre semmi sem utal kiterjedt fertőzésre, mindössze három madártetemet találtak, egymástól viszonylag távol.

Romániában a madárinfluenza-gyanú miatt kedd este már csak egy érintett faluban volt vesztegzár. Este a négy karanténba zárt magyar horgászt is kiengedték.