Nemzetközi karrierjének kezdetén törölték a Bajai Hip-Hop-ot

2007.01.04. 14:28
A megyei kapitányság a jövő hét elejére ígéri annak a belső vizsgálatnak a befejezését, amivel megpróbálják kideríteni, valóban rendőrök szerepelnek-e a You Tube-ra felrakott - és csütörtökön eltávolított - kis videón.

Ismét sikerült egy rendőrségi akcióval nemzetközi visszhangot kiváltania a magyar rendfenntartó hatóságnak, a Reuters hírügynökség jóvoltából határainkon kívül is jókora karriert futott be a "Bajai Hip-Hop", a két táncoló rendőr rövidke videója. A magyar rendőrökről szóló hírt a CNN is közölte, de még az allhiphop.com zenei híroldal is feldolgozta, nem mellékes elemként hozzátéve, hogy a rendőrök Marky Mark 1991-es slágerére, a "Good Vibrations"-re ropják néhol buja táncukat.

A You Tube-on a külföldi hírverés hatására meglehetősen felfutott a kis videófelvétel népszerűsége, csütörtökre több tízezren nézték meg világszerte a táncoló magyar rendőrök produkcióját, és csaknem száz hozzászólás is termelődött. Többen is szimpátiájukat fejezték ki, mondván hogy ilyesmiért, egy ilyen ártalmatlan táncolásért nem kellene megbüntetni senkit - bár volt aki viccesen megjegyezte, hogy 2007-ben Marky Mark-ot hallgatni önmagában büntetendő. Egy másik hozzászóló kifejtette, hogy ki kellene tüntetni a két rendőrt, amiért emberarcúvá tették a hatóságot. Egy magyar kommentelő jogosan felemlegette, hogy Gyurcsány Ferenc is büntetlenül táncra perdülhetett a hivatalában. A videó népszerűsége azonban nem teljesedhet ki, csütörtökön törölték a felvételt.

Már nem rendőrök

"Sbalint", a You Tube-os video gazdája kérdésünkre elmondta, hogy novemberben kapta sokadik címzettként email-ben a mobiltelefonnal készített videót, azzal a kommentárral, hogy nagyon vicces táncot lejtenek rajta bajai rendőrök a "csibevész" idején. Mivel maga is úgy vélte, hogy mulatságos darabról van szó, 2006. november 16-án feltöltötte a népszerű videómegosztó oldalra.


Mint emlékezetes, 2006 februárjában a madárinfluenza miatt védőkörzeti zárlatot rendeltek el több település körül is hazánkban, elsőként a Bajától délre lévő Nagybaracskán és Csátalján, ahol H5N1 vírustörzsel fertőzött elhullott hattyúkat találtak. Az érintett települések körül három kilométeres körzetben karantént rendeltek el, a szárnyastermékek mozgását megtiltották, 10 kilométeres körben pedig rendőrök ellenőrizték a szárnyasok és a feldolgozásukból származó termékek mozgását, megállítva és átvizsgálva az arra haladó gépjárműveket.

Az, hogy az 55 másodperces felvétel kamerás mobiltelefonnal készült, szinte egészen bizonyos, az elektronikus levélben továbbküldött file ugyanis 3gp formátumú volt, ami jellemzően a mobilos videók kiterjesztése. Mobilos felvételre utal az is, hogy meglehetősen rossz minőségű, pixeles a mozgókép, nem igazán ismerhető fel a szereplők arca, illetve hogy merre is készülhetett a videó.

Ennek ellenére "sbalint" letörölte a You Tube-ról a videót - mint azt az Indexnek elmondta, nem szeretné, ha a két táncosnak bármiféle kellemetlensége származna a hirtelen jött nagy nyilvánosságból. A videó eredetéről, a két rendőr kilétéről "sbalint" nem tudott közelebbi információkat, kérdésünkre úgy fogalmazott, hogy már nem emlékszik kitől kapta a felvételt megosztó emailt, és csak annyit tud, hogy állítólag a két táncoló férfi már nincs a rendőrségnél.

Ha, ha, ha

Mivel a felvétel "Bajai Hip-Hop" címen futott be karriert, a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság indított vizsgálatot az ügyben. Nyikos Tamás törzszászlós, a megyei kapitányság szóvivője az Indexnek elmondta, hogy a rendőrség várhatóan jövő hétfőn vagy kedden fejezi be a felvétel pontos kiértékelését, ekkora lezárul a vizsgálat is. Amint ennek meglesz az eredménye, a rendőrség közölni fogja a nyilvánossággal, de addig nincs értelme bármiféle következményről beszélni, mondta Nyikos Tamás.

Az esetleges felelősségrevonás attól függ, hogy a rendőrségnél van-e még a két rendőr, ha igen, akkor hogy szolgálatban voltak-e a felvétel készültekor. Ha szolgálatban voltak, akkor elméletileg lehet helye valamiféle szankciónak, például nem szakszerű szolgálatvégzés miatt számíthatnak megrovásra, vagy ha nagyobb mulasztás is történt a tánc miatt, akkor a büntető törvénykönyv alapján bűncselekmény miatt is felelhet a két rendőr.

Tekintélysértő viselkedés

A rendőrség szolgálati szabályzatában egyébként nem találni olyan kitételt, ami kifejezetten alkalmazható lenne a táncolásra, a belügyminisztériumi rendelet szerint a rendőri szolgálatra, valamint a rendőrök magatartására vonatkozó szabályokat az országos rendőrfőkapitány utasításban szabhatja meg. A szolgálati szabályzatban érintőlegesen - az elöljárói viszonnyal kapcsolatban - van említés arról, hogy előfordulhat, egy rendőr "az utcán, nyilvános helyen viselkedésével botrányt okoz, vagy olyan cselekményt követ el, amely a rendőrség tekintélyét sérti".

Az országos rendőrfőkapitány azonban nem élt a fenti jogkörével, jelenleg nincs a rendőrségen belül olyan normaszöveg, ami tételesen tárgyalná, miképp kell "rendesen viselkedni" egy rendőrnek szolgálatban, tudtuk meg Garamvölgyi Lászlótól, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivőjétől. Az ezredes annyit árult el, hogy készülőben van egy belső etikai kódex, de korántsincs még végleges formában, így még nem tudják az abban szereplő ajánlásokat figyelembe venni a rendőrök.