Leölik a madárinfluenzás thaiföldi állatkert nyolcvan tigrisét

2004.10.20. 16:55
A thaiföldi tigriskertben szerdán újabb hét nagymacska pusztult el madárinfluenzában, harmincra emelkedett ezzel a járványban eddig elhullott tigrisek száma. A thaiföldi hatóságok elrendelték nyolcvan tigris elpusztítását. Az állatokkal kálium-klorid injekcióval végeznek.
A thaiföldi hatóságok elrendelték nyolcvan tigris leölését egy Bangkoktól nyolcvan kilométernyire délkeletre fekvő állatkertben, ahol szerdán újabb hét nagymacska pusztult el madárinfluenzában. Ezzel armincra emelkedett a járványban eddig elhullott tigrisek száma. A fertőzött állatok nyers csirkehúst ettek, attól betegedtek meg. Kálium-klorid injekcióval végeznek velük, leölésük szerdán este kezdődik - közölte az egészségügyi minisztérium illetékese.

Kálium-klorid injekcióval végeznek velük
Klikk a képre! Fotók: EPA
Egészségügyi szakértők attól tartanak, hogy a madárinfluenza, amely már hat ázsiai országban 31 ember halálát okozta, mutáció révén rendkívül veszélyessé válhat az emberekre, és világméretű járványt okozhat. Thaiföldet július óta már másodszor sújtja madárinfluenza, amelynek nyomán nyolcszázezer szárnyast kellett levágni.

Kedden bezárták a fenti állatkertet, amelyben négyszáznegyven tigris él. A madárinfluenzában elpusztult, nyolc hónapos és két éves közötti korú példányok vizsgálata azt mutatja, hogy H5N1 vírustól fertőződtek meg. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint azonban a tigrisek nem jelentenek fertőzésveszélyt az emberek számára, mert nem gazdái az emberi influenza vírusának. Így pedig nem lehetnek hordozói egy halálos "víruskeveréknek".