Lezuhant egy kirgiz utasszállító

2008.08.24. 19:55
Nem sokkal felszállás után lezuhant a kirgiz Itek Air légitársaság utasszállító gépe. A 90 utasból 25 embert tudtak megmenteni.

Nem sokkal felszállás után lezuhant a kirgiz Itek Air légitársaság Boeing 737-es utasszállítója, az ország fővárosa, Biskek közelében. A gépen 90-en utaztak, a katasztrófának 25 túlélője van. A repülőn utazott egy gimnáziumi kosárlabda-csapat is, a 17 fiatal játékosból 7-en a túlélők között vannak.

A gép Irán fővárosába, Teheránba tartott. A repülő ugyan a kirgiz Itek Air-é volt, de a járatot az iráni Asserman Airlines üzemeltette.

Képek a helyszínről

A felszállás után a pilóták műszaki hibát jeleztek - állítólag hirtelen nyomáscsökkenést észleltek a pilótafülkében. Megpróbálták visszafordítani a gépet a biskeki repülőtérre, de ez nem sikerült. A gép a Szokuluki járásban fekvő Zsani-Zser falu mellett hajtott végre kényszerleszállást, amelynek során darabokra tört és kiégett.

Helyszíni beszámolók szerint csak a gép farok része maradt épen. A kirgiz polgári légiforgalmi hivatal közölte, hogy megtalálták a gép mindkét feketedobozát.

Egy közeli amerikai katonai támaszpontról tűzoltókat és orvosokat küldtek a helyszínre.

Egyelőre nem tudják, hogy mi okozta a katasztrófát. A pilóta ugyan túlélte a balesetet, de nincs kihallgatható állapotban, ő is súlyosan megsérült.

Az Itek-Air szerint a repülőgép kifogástalan állapotban volt, nemrég esett át a műszaki ellenőrzésen. Az Itek Air - ahogy az összes kirgiz légitársaság - biztonsági okokból tiltólistán van az EU-ban, gépeik az unió területén nem szállhatnak le.

Szerdán szintén felszállás után zuhant le egy repülőgép Madridban. Annak a szerencsétlenségnek 153 halálos áldozata volt.