A novaji bankrablóra vadásztak, a bükkszéki tettest fogták el

2008.11.07. 13:05
A Heves megyei rendőrség szerint nagy a valószínűsége annak, hogy sorozatrablót fogtak a héten: ha igaz a nyomozói feltételezés, több mint 30 millió forint kárt okozott, összesen 21 bankfióknak egy most elfogott férfi.

Az elkövetés módjának hasonlósága miatt a rendőrség arra gyanakszik, hogy a bükkszéki takarékszövetkezet kirablásával gyanúsított férfi 2004 óta összesen 21 bankrablást követett el országszerte, közölte a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság pénteki sajtótájékoztatóján Győrfi Péter kiemelt főnyomozó.

Az október 7-én történt bükkszéki rablás során 1,7 millió forintot zsákmányolt egy símaszkos, fegyverrel, vagy annak látszó tárggyal hadonászó rabló. A kedden elfogott férfit egyelőre csak a bükkszéki bankrablással gyanúsítják, de a 21 rablási ügy összevont vizsgálatát a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság már átvette.

A feltételezett bankrablót a novaji takarékfiók november 4-i kirablása után fogták el, a fokozott rendőri ellenőrzés során - bár a novaji rablást nem is ő követte el. Az egyik járőrnek ugyanis gyanús lett egy Bükkszék és Egerbakta között, az úttól egy kicsit beljebb parkoló furgon. A rendőrök ellenőrizni akarták a vezetőt, azonban a sofőr fegyvert, vagy annak látszó tárgyat rántott, ráfogta a rendőrökre, majd gázt adott és elhajtott a helyszínről.

A menekülőt üldözni kezdték a rendőrök és erősítést is kértek, hogy el tudják fogni. A furgonos Egerbakta előtt egy éles kanyarban a korlátot átszakítva lesodródott az útról, a rendőrök végül így tudták elfogni. A férfi lakásán éles- és gázlőszereket, símaszkot és flóbert típusú pisztolytfoglaltak le.

A rablássorozattal - azaz a 21 bankrablással, amit feltehetőleg a férfi követett el - több mint 32 millió forintot zsákmányoltak a pénzintézetektől, közölte Juhász István, megyei rendőr-főkapitány. A rendőrök a nyomozás érdekeire hivatkozva nem válaszoltak arra a kérdésre, hogy a gyanúsított beismerte-e bármelyik rablást. Mindenestre a bíróság előzetes letartóztatásba helyezte a férfit.

A novaji rablással kapcsolatban egyelőre nem nyilatkoztak a nyomozók.