Rekord vízszinten a Duna Budapestnél

2006.04.03. 23:00
A Duna vízszintje elérte és meg is haladta a 2002-es rekordot, kedd este 12 centiméterrel magasabb vízszinten tetőzhet Budapesten. Az árhullám miatt már a metró is beázik. Több utat le kellett zárni, és módosított vonalon közlekedik több BKV-járat. Hétfő estére a Batthyány tértől a Margit híd irányába szinte teljesen bedugult a forgalom Budán.

Hétfőn délután háromkor elérte a 2002-ben mért 848 centiméteres rekordmagasságot a Duna Budapestnél. Ezt a vízállást a Duna 1646,5 folyamkilométerénél, a Vigadó térnél mérték. Hétfő este tíz órakor elérte a 855 centimétert, az éjszaka folyamán nem várható drámai változás árvízi szempontból, kritikus helyzet kialakulásától nem kell tartani. A folyó várhatóan 860 centiméterrel tetőzhet kedden este.

"Pánikra nincs ok, Budapest nincs veszélyben, a gátak 10 méteres magasságig védenek" - közölte Demszky Gábor főpolgármester, Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter bejelentette, hogy a Duna védelmi szakaszán hobbi- és szabadidő-repülők számára 15.00 órától a védekezési munkák befejezéséig légtérhasználati tilalmat rendeltek el.

A főváros II. kerületében a Bem József térnél és a Margit híd alatt a csatornákon keresztül feltört a víz. A Bem térnél egy sávot le kellett zárni, hogy a csatornázási művek szivattyúi zavartalanul juttathassák a Dunába a szennyvizet. A környéken hatalmas a torlódás.

Hétfő este Budán a Batthyány tértől a Margit híd és Békásmegyer felé szinte teljesen bedugult a forgalom. A víz már korábban elöntötte az alsó rakpartot, emiatt sokan abban reménykedtek, hogy a budai felső rakparton még tudnak közlekedni. Helyszínen tartózkodó tudósítónk azt jelentette, hogy a csatornafedeleket homokzsákokkal erősítik meg. A forgalom nagyon lassan halad, de a buszokat előre engedik.

A Főpolgármesteri Hivatal közleménye szerint ezen a szakaszon aki csak teheti ne közlekedjen autóval, válassza inkább a villamost vagy a metrót.

Szigeti veszedelem

A Margitszigetet védő körgát építését hajnali fél négyre fejezték be, ezzel kilenc méteres vízmagasságig biztosítva van a terület védelme. A Margitszigeten 200 ezer homokzsákkal kiépítették az ideiglenes védelmet, és további 50 ezer homokzsákkal felkészültek a fakadóvizek elleni védekezésre is. "Sokkal erősebb" árhullámra kell számítani, mint 2002-ben, mondta Palkó György. A szigeten valószínűleg a fúrt kutakkal lesz a legtöbb gond, jelenleg ezeket a Duna elöntötte, az ár levonulta után mindenképp fertőtleníteni kell a berendezéseket, hogy ismét iható vizet lehessen belőlük nyerni.

Az árhullám Csepelen várhatólag csak a hullámtereket árasztja el, az önkormányzat pedig már korábban felhívta a környéken élők figyelmét, hogy a veszélyeztetett területen tárolt építőanyagok, gépek, gépjárművek és egyéb vagyontárgyak, valamint a háziállatok biztonságba helyezéséről gondoskodjanak.

Betört a víz a metróaluljáróba

Klikk a képre!
Klikk a képre!

Ömleni kezdett hétfőn kora reggel a plafonból a víz a Batthyány téri metróállomáshoz vezető aluljáróban, a zuhatag szinte azonnal eláztatta a közelben lévő könyvesboltot, és kisebb vízesésként árasztotta el a mozgólépcső közelében a padlót. A kritikus pontot kilenc óra körül sikerült izolálni, az árvízi védekezés részeként itt is homokzsákokkal vették körül a vízbetörést. A helyszínen tartózkodó Molnár Gábor metrófőmérnök az Index tudósítójának elmondta, hogy egy elektromos kábel burkolata sérült meg és azon keresztül jutott a víz az aluljáróba.

A Duna magas vízszintje miatt az összes közműcsatorna vízzel telt meg, így nem volt könnyű megtalálni, hogy milyen úton jutott be a folyó vize. A főmérnök szerint még hétfőn megpróbálják helyreállítani a rendet, "ettől az incidenstől eltekintve sikerrel veszik fel a küzdelmet a vízzel a metróüzem munkatársai"- tette hozzá Molnár Gábor, aki egyúttal hagsúlyozta, hogy a mostani vízbetörésnek semmi köze a nyári felújítási munkákhoz (mint emlékezetes, az augusztusi nagy esők miatt egy alkalommal beázott az akkor felújított Batthyány téri metróállomás). A főmérnök megjegyezte, hogy ritkán van ekkora árhullám a Dunán, és ilyenkor szinte elkerülhetetlen, hogy ne legyen valami fennakadás. A jelenlegi vízbetörés pár százezres kárt okoz a becslések szerint, a könyvárus kára is hasonló nagyságrendű lehet.

Kora délután a BKV fődiszpécsere úgy tájékoztatta az Indexet, hogy a víz még mindig befolyik az aluljáróba, és ez valószínűleg mindaddig így is marad, míg az ár le nem vonul a Dunán, ugyanis nem érdemes addig megbontani a mennyezet fölötti közműcsatornákat, míg mindent átitat a víz. A vizet folyamatosan szivatyúkkal vezetik el, az érintett terület homokzsákokkal van elkerítve, így a metróközlekedésben nem okoz fennakadást a vízbetörés, hangsúlyozta a diszpécser.

Fennakadások a HÉV-nél

Klikk a képre!
Klikk a képre!

Másutt is okoz különféle gondokat a fővárosi tömegközlekedésben a Duna magas vízszintje. Rögtön a Batthyány téren a 19-es és a 41-es villamosok végállomásán folyamatosan szivárog a csatornán keresztül a víz. A Lánchíd budai hídfőjénél is átcsapott a víz a gáton, és bejutott a híd alatt vezető kis alagútba, de ez a víz egyelőre nem zavarja a forgalmat. A villamosok útvonalának megrövidítésére egyelőre nincs szükség, a víz egyelőre csak 1 centimétert emelkedett - közölte hétfő késő délután a BKV fődiszpécsere.

A Békásmegyer és Szentendre felé járó HÉV a szivárgások miatt csak a Margit hídnál lévő felszíni állomástól - azaz a felső rakparton kiépített perontól - indul, a Batthyány téri és a Margit hídi földalatti megállók le is vannak zárva. A Margit híd és a Batthyány tér között a 60-as vagy a 86-os autóbusszal lehet utazni. A HÉV árhullám idején érvényes ideiglenes menetrendjéről a BKV honlapján találhatnak tájékoztatást.

Se busz, se villamos, se hajó

Klikk a képre!
Klikk a képre!

A Duna vízállásának emelkedése érinti a pesti oldalon a 2-es villamosokat is, a Lánchídnál lévő alagutat hétfőre teljes magasságban elárasztotta a víz, a 2-es villamosok is rövidebb útvonalon közlekednek, a Vágóhíd utcától csak a Boráros térig, a kimaradó szakaszon a sűrűbben induló 15-ös autóbusszal lehet utazni. A BKV fődiszpécserének hétfő délutáni tájékoztatása szerint szerdától már a Március 15. térig közlekednek majd a 2-es villamosok. Az BKV az alsó rakpartok lezárása miatt állandósult közúti torlódásokra tekintettel azt javasolja, hogy az Árpád hídon közlekedő 1-es, vagy a nagykörúti 4-es és 6-os villamossal utazzanak a belvárosba, illetve a metróhoz.

A Római-parton végig lezárták a Pók utcát és a Királyok útját. Nem érdemes kerülőt tenni a Jégtörő utca felé, mert az utca zsákutca. A 106-os autóbuszok módosított útvonalon járnak, nem érintik Nánási úti, a Sivanus sétány, a Pók utcai és a Szentendrei úti megállót. A 34-es autóbuszok a 42-es autóbusz vonalán viszik az utasokat. Újpesten a Népszigetre vezető Zsilip utcát zárták le. A magas vízállás miatt nem jár az átkelőhajó Megyer és Pünkösdfürdő között, de a dunai személyhajózás is szünetel, a Mahart Passnave Vigadó téri hajóállomásán igen nehéz lenne most jegyet váltani Esztergomba, de a BKV mólóihoz is nehéz eljutni csónak nélkül.