Megtalálták a román intézetből is elszökött késelő gyermeket

2008.01.22. 15:34
Nővérénél találták meg a 12 éves fiút, akire ezentúl két nevelő figyel majd egyszerre. A gyereket azután adták át a magyar hatósáőgok román kollégáiknak, hogy a fiú combon szúrt egy 15 éves budapesti tinédzsert, hogy megszerezze mp3 lejátszóját.

Megtalálták a késelő gyermeket, aki a napokban megszökött a csíkszeredai nevelőintézetből, miután Budapestről a székelyföldi városba szállították, tájékoztatott a Hargita megyei szociális és gyermekvédelmi hatóság igazgatója.

Beszterce-Naszód megyében bukkantak a 12 éves fiúra, akit a múlt hét végén adtak át a magyar hatóságok a romániai gyermekvédelmi illetékeseknek, miután combon szúrt egy budapesti tinédzsert annak mp3 lejátszójáért.

A rendőrség az erdélyi Naszódon élő nővérénél találta meg kedden a Budapesten Kirsztiánként emlegetett, valójában G. Istvánnak nevezett fiút. A 12 éves gyergyószentmiklósi fiú a Csíkszeredától mintegy 200 kilométerre levő Naszód városban élő nővéréhez utazott. Eközben a rendőrség országos körözést adott ki G. István ellen, a gyerek adatait a határőrséghez is eljuttatták, attól tartva, hogy újra Magyarországra akar szökni. Ugyanakkor a magyarországi sajtóban is olyan hírek láttak napvilágot, hogy a fiút ismét Budapesten látták.

A Hargita megyei Szociális és Gyermekjogvédelmi Igazgatóság ezentúl egyszerre két gondozóval felügyelteti Istvánt. Elekes Zoltán intézményvezető szerint a kis szökevényt néhány napig benn szeretnék tartani, azonban hosszabb ideig nem tudják, ugyanis teljesen nem zárhatják be. Elekes szerint a közrendet járőrökkel felügyelő csendőrséget felkérték, hogy az újabb szökés megakadályozása érdekében sűrűbben járőrözzenek az intézmény környékén. A Hargita Megyei Rendőr-főkapitányság egyelőre nem tudja, István miként jutott el a Beszterce-Naszód megyében élő nővéréhez, azonban valószínűsíthető, hogy vonatra ült, mivel a gyereket utoljára a csíkszeredai pályaudvaron látták

A fiú másfél hete szúrt combon egy 15 éves fiút a Blaha Lujza téri villamosmegállóban, hogy megszerezze annak mp3-lejátszóját. A fiú életkora miatt nem büntethető, az intézetből - ahova rendőrök vitték az eset után - többször is megszökött. A múlt héten szállították egy csíkszeredai intézetbe, de két nap után onnan is megszökött. Többen azt hitték, Magyarország felé indult, a Blikk kedden például már arról írt, hogy a fiút újra látták a Blaha Lujza téren.

A másfél héttel ezelőtti késelés nagy vihart kavart, több szélsőséges szervezet is hajtóvadászatot indított a fiú ellen. A hatóságok viszont tehetetlenek a 14 év alatti bűnelkövetőkkel szemben, mivel jelenleg semmilyen lehetőség nincs a 14 év alatti bűnelkövetők felelősségre vonására. Az igazságügyi minisztériumban dolgoznak olyan jogszabályokon, amik alapján 14 éves kor alatt sem maradna bűn büntetlenül, a kérdés azonban a szakemberek közt is vitát okozott.

A rendőrség szerint a gyermek tavaly márciusban érkezett Magyarországba, legalábbis a befogadó papírjaiból ez derült ki. Valószínűleg a vonaton az ülés alatt bújt el. A gyerek a Blaha Lujza tér környékén garázdálkodott, a magyar rendőrség rablás- és testi sértés kísérlete miatt indított eljárást, de ezt várhatóan napokon belül megszüntetik, mert a gyerek az életkora miatt nem büntethető.

A román rendőrség illetékes részlege már tavaly értesítette a Hargita megyei gyermekvédelmi igazgatóságot, hogy a gyermek szülők nélkül tartózkodik Magyarországon, és ott bűncselekményeket követ el. Már akkor elkezdődött a repatriálási procedúra.

A Hargita megyei szakhatóság környezettanulmányt is készített a fiú Gyergyószentmiklóson élő, sokgyermekes családjáról, majd a szülőktől megkapták a beleegyezést a gyermek hazahozatalához. A kiskorú azonosítása és a repatriálási folyamat azért húzódott ilyen sokáig (szerdán vitték vissza Romániába), mert a fiú hamis címet és nevet adott meg a hatóságoknak. Végül ujjlenyomata, fényképek és videofelvételek segítségével derítették ki, hogy kicsoda is valójában.