Harmincnégy évet kapott Clinton PR-indiánja

2007.04.06. 07:16
Nyolc éve, Bill Clinton, még elnökként egy rezervátumba látogatott, ahol egy 27 tagú családot keresett fel. Most kiderült, a matróna nem csak a család, de egy drogkartell feje is egyben.

Harmincnégy évi börtönre ítélte csütörtökön egy Dél-Dakota állambeli bíróság kábítószer-terjesztő hálózat működtetéséért azt az indián asszonyt, akit nyolc évvel ezelőtt Bill Clinton elnök látogatása tett ismertté Egyesült Államok-szerte.

Clinton 1999-ben értesült Blue Bird (Kék Madár) és 27 tagú családjának nyomorúságos rezervátumbeli körülményeiről. Felkereste az indián családot, rezervátumukban 63 év óta ő volt az első hivatalban lévő elnök. A látogatásnak nagy visszhangja lett az Egyesült Államokban, megindultak a családnak szánt adományok. Tavaly azonban kiderült, hogy Blue Bird 2002 óta egy droghálózat feje volt, és négy év alatt a bűnszervezet mintegy 2 millió dollár értékű kokaint terjesztett a közép-nyugati államokban.

Ügyében további 28 személy, köztük családtagjai ellen emeltek vádat. Többségük elismerte bűnösségét, de többen a hálózat vezetői, mindenekelőtt Blue Bird ellen vallottak.