Újratárgyalják a bodomi mészárlás ügyét

2005.08.05. 10:42
A bodomi hármas gyilkosság az utóbbi évtizedek leghátborzongatóbb esete a megoldatlan finn bűnügyi aktáknak. A rendőrség akkor képtelen volt bárkit is érdemben meggyanúsítani a rendelkezésre álló bizonyítékok alapján. 2004-ben azonban DNS-tesztnek vetették alá a gyanúsított cipőjén található vérnyomokat, és most az új bizonyítékokra támaszkodva újratárgyalják az ügyet.

Negyvenöt évvel a Bodom-tónál történt borzalmas hármas gyilkosság után a finn bíróság új büntetőperbe kezdett, hogy pontot tegyenek végre egy fél évszázados bűnügy végére, írja a Helsingin Sanomat. Korábban bizonyíték hiányában felmentették Nils Gustafssont, a vádlottat most az újonnan felmerült bizonyítékok alapján állították csütörtökön ismét az espoo-i kerületi bíróság elé. A tárgyalás valószínűleg hamar lezajlik, mivel igen kevés embert kell újra személyesen meghallgatni.

Véres rejtély

1960 nyarán a Helsinki-Espoo közelében lévő Bodom-tó partján brutálisan meggyilkoltak három sátorozó fiatalt. A rendőrség negyedik társukat, az akkor 18 éves Nils Gustafssont gyanúsította végig barátai megölésével, de idáig nem tudták rábizonyítani a gyilkosságokat.

Az ügyész életfogytig tartó szabadságvesztés kiszabását kérte a bíróságtól a vád ismertetésekor. A három rendbeli gyilkossággal vádolt, most 63 éves Gustafsson az ügyészség szerint késekkel és különféle tompa tárgyakkal mészárolta le társait, két lányt és egy fiút.

Gustafsson kitart korábbi állítása mellett, hogy a gyilkosságokat egy kívülálló követte el, és bár ő túlélte az esetet, több zúzódást és szúrt sérülést szenvedett. A védelem azt hangsúlyozta, hogy Gustaffson akkor elszenvedett sérülései miatt képtelen lett volna a gyilkosságok elkövetésére, ráadásul indítéka sem volt társai megölésére. A védelem szerint szemtanúi vallomások is alátámasztják a kívülálló gyilkos teóriáját.

Children of Bodom

A bodomi gyilkosságok az utóbbi évtizedek leghátborzongatóbb esete a megoldatlan finn bűnügyi aktáknak. A rendőrség az akkori nyomozati technikák hiányosságai miatt képtelen volt bárkit is érdemben meggyanúsítani a rendelkezésre álló bizonyítékok alapján. A rejtélyes gyilkosság kultikussá vált Finnországban, a Children of Bodom nevű, "dallamos death metált" játszó zenekar névválasztása is példa erre.

2004 áprilisában azonban ismét elővették az ügy aktáit, mivel a 45 évvel ezelőtt begyűjtött bizonyítékokat a mai technikákkal megvizsgálva úgy döntöttek, hogy Gustafsson ismét meggyanúsítható a háromszoros gyilkossággal. A rendőrség ugyanis DNS-tesztnek vetette alá a gyanúsított cipőjén található vérnyomokat. A rendőrség szerint a DNS-vizsgálatok perdöntőek lehetnek, ezt azonban Riitta Leppiniemi, a vádlott ügyvédje vitatja. Az ismét őrizetbe vett Gustaffsont 2004 májusában újra szabadlábra helyezték.