Felrobbantották a Móricz Zsigmond körtéri gránátokat

2003.06.30. 18:44
Több tucat második világháborús robbanószerkezeteket találtak a Móricz Zsigmond körtéren. A veszélyes leletre a 4-es metró építkezésekor bukkantak a nagy forgalmú budai csomópontban. A Körteret és a Bartók Béla utat emiatt le kellett zárni, a környéken a villamosok és az autóbuszok sem közlekedhettek. A gránátok egy részét a helyszínen robbantották fel.
Robbanás
fotó: Cserép Csaba
Több tucat második világháborús robbanószerkezetet találtak a Móricz Zsigmond körtéren - mondta Dobson Tibor, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője az Infórádiónak. A robbanószerkezetek nagy része éles kézigránát. Százötven, gyutacsot és lőport is tartalmazó tüzérségi hüvelyt, 20 kilogramm, gyalogsági lőszert és 20 kilogramm TNT típusú robbanóanyagot is találtak a tűzszerészek. Ez utóbbit nem a körtéren robbantották fel, hanem elszállították.

A robbanószerkezetek egy részét elvitték a térről, de néhány gránátot a helyszínen hatástalanítottak a honvédség tűzszerészei, illetve a katasztrófavédelmi szakemberek. Ezeket 19 órakor több tonna homok lefojtásával felrobbantották. Az akció miatt nem kellett kitelepíteni a környéken lakókat. "A sok bámészkodót az önkormányzat vízzel látta el" - mondta el a katasztrófavédelem szóvivője.

A robbantást követően a tűzszerészek átnézték a teret, később pedig a rendőrök megnyitották a forgalom előtt, helyreállt a busz- és a villamosforgalom is.