Elzárt falvak, megrongált házak, bezárt iskolák Borsodban

2006.01.23. 19:17
Hétfőn délre tizenöt borsodi falu vált megközelíthetetlenné, este még két település volt a hó fogságában. A megyében hétfőn este már csak hat út egy-egy szakasza volt járhatatlan. A hóvihar miatt egy település nyolcvan házának tetejét rongálta meg a szél, ugyanabban a faluban áram sem volt sokáig, több településen tanítás sincs.

Már csak két településre nem lehet bemenni a hófúvás miatt személyautóval Borsod-Abaúj-Zemplén megyében - közölte az MTI-vel az Állami Közútkezelő Kht. ügyeletese hétfőn este. Sajgó Tamás tájékoztatása szerint Istvánmajor és Girincs elérhetetlen személykocsival.

Az ügyeletes azt is elmondta: a megyében erős, helyenként viharos a szél, a hőmérséklet egyes térségekben mínusz 15 fok körül alakul. Az utak tisztításán több mint harminc hóeke, hómaró és szóró gép dolgozik. A megyében hétfőn este már csak hat út egy-egy szakasza volt járhatatlan, napközben korábban több mint húsz utat zártak el a hótorlaszok.

Jelenleg nem lehet közlekedni Gesztely és Újharangod, a Sajólád-Bőcs, az Emőd-Istvánmajor, a Köröm-Tiszalúc, a Tiszalúc-Keszényten, a Hernádszentandrás-Pere közötti út rövidebb-hosszabb szakaszain, valamint egy bekötő úton. Ugyanakkor továbbra is igen nehezen járható a megyében mintegy kéttucatnyi út - tette hozzá az ügyeletes, aki kérte: akinek nem feltétlenül muszáj, ne üljön autóba Borsod-Abaúj-Zemplén megye abaúji, dél-borsodi, zempléni térségében.

Nem indultak el a buszok

Borsod megyében hétfő reggel száztizenegy buszjárat nem indult el a hideg miatt. A buszok nagy részénél "lefagyott" az üzemanyagrendszer, vagy az akkumulátorral volt probléma, de Kesznyéten, Köröm, Girincs és Mezőcsát térségében a hóátfúvások miatt maradtak ki a járatok.

Mezőcsáton három busz a csúszós út miatt árokba csúszott, személyi sérülés nem történt, a tűzoltók segítettek a mentésben. A száztizenegy kimaradt buszjáratban még nincs benne a sátoralajújhelyi vonal, ott ugyanis még az összeszámlálás jelenleg is tart.

Nem volt, de már van áram

Ismét van áram azon a négy bodrogközi településen, ahol hétfő hajnalban a viharos szél elszakította az elektromos vezetékeket, közölte az Észak-magyarországi Áramszolgáltató (Émász) Rt. igazgató-helyettese délelőtt.

Mészáros Sándor elmondta: az Émász szakemberei hétfőn kora reggeltől megfeszített erővel dolgoztak mind a négy bodrogközi településen - Alsóbereckiben, Vajdácskán, Karoson és Bodroghalmon - hétfőn délelőtt 10 óra után helyreállt az áramszolgáltatás.

Tanítás sincs mindenhol

A mostoha időjárás miatt szünetel a tanítás Borsod-Abaúj-Zemplén megye több településén hétfőn. A dél-borsodi térség több településén, Borsodivánkán, Tiszabábolnán, Tiszadorogmán rendeltek el tanítási szünetet az általános iskolákban. Tiszadorogmán az óvodások is otthon maradtak.

A Bodrogköz mindazon településeiről - Alsóbereckiből, Bodroghalomból, Vajdácskáról és Karosról - sem indultak el a gyerekek az iskolákba, ahol a viharos erősségű szél eltépte az elektromos vezetékeket, és órákra áram nélkül maradtak az oktatási intézmények.

Vajdácskán házakat rongált a szél

Nyolcvan ház tetejét rongálta meg a viharos erejű szél hétfő reggelre a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Vajdácskán.

A legtöbb kár a helyi általános iskola tornatermének, valamint az idősek napközi otthonának tetőszerkezetében keletkezett. A helyiek délelőtt az idős, egyedülálló embereken segítenek, tűzifát vágnak és befűtenek náluk. A bodrogközi településen hétfőn szünetet rendeltek el az óvodában és az iskolában.