Újra nyomozhatnak az Aranykéz utcai robbantás ügyében

2005.06.01. 13:01
Új fejleményt hozhat a hét évvel ezelőtti Aranykéz utcai robbantás hátterének felderítésében a kecskeméti maffiaper egyik védett tanújának a vallomása. A rendőrség vizsgálja azt az információt, amely szerint a maffiaper fő vádlottja ölette volna meg Boros Tamást.

A május eleje óta zajló kecskeméti maffiaper május 31-i, keddi tárgyalásán elhangzott tanúvallomás egyik részletére szinte mindenki felkapta a fejét. Az egyik szerb állampolgárságú védett tanú a bíróság előtt azt mondta, hogy Radnai László, a maffiaper fő vádlottja ölette meg hét évvel ezelőtt Boros Tamást. Az állítást a Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai megvizsgálják, mondta el az Indexnek Horváczy Emese, az NNI sajtóreferense.

Az ebben a perben bűnszervezet létrehozásával, fegyvercsempészettel és más bűncselekményekkel vádolt Radnai állítólag maga mondta a szerb tanúnak, hogy az ő megbízásából gyilkolták meg a vállakozót. Erről többet azonban nem kívánt mondani a tanú, így egyelőre csak találgatni lehet, milyen összefüggések lehetnek az utóbbi évtized legnagyobb megdöbbenést kiváltott alvilági leszámolása és a kecskeméti maffiaper fő vádlottja között.

Vizsgálják az állítást

A Boros Tamás elleni robbantásos merényletet 1998. július 2-án Budapest belvárosában, az Aranykéz utcában követették el, az autóba rejtett pokolgép a vállalkozó mellett még három halálos áldozatot követelt. Az elkövetőket és megbízóikat máig sem sikerült elfogni. Az ügyet akkor a Budapesti Rendőr-főkapitányság próbálta meg feltárni, most elsősorban a Nemzeti Nyomozó Iroda foglalkozik az esetleges új fejleményekkel.

A védett tanú kijelentését megvizsgálják, és ha olyan eredményre jutnak, ami releváns lehet a "döglött ügy" szempontjából, akkor új eljárás is indulhat. Jelenleg azonban ennél többet, konkrétabbat az NNI nem akar közölni, mondta el kérdésünkre Horváczy Emese.

Az alvilág útjában állhatott

Öt évvel ezelőtt többek között egy szlovákiai szálon próbáltak eljutni a merénylet kivitelezőihez és rajtukon keresztül a megbízóhoz. Akkor még Szlovákiában is keresték Jozef Rohácot, aki ellen a magyar rendőrség nemzetközi körözést adott ki, mert őt és társait gyanúsították, többek között az Aranykéz utcai robbantással is. Rohácnak azonban nyoma veszett, és társát, Jozef Hamalát sem találták meg. (Ő volt az Aranykéz utcai pokolgépet rejtő Polski Fiat gazdája.)

A BRFK végül 2002 szeptemberében, eredmény nélkül fejezte be a nyomozást. A nyomozás alatt az ügy aktái néhány hónapra a BRFK-tól átkerültek az ORFK Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatóságára is (az NNI elődjének tekinthető szervezethez), és egyes lapértesülések szerint a különleges ügyek osztályán is áttekintették a továbblépés lehetőségét a nyomozók. Az adatok egybevetése után azonban visszaküldték az iratokat a BRFK-ra. A rendőrség akkor úgy nyilatkozott, hogy készek folytatni az eljárást, amint az elkövetőkre vonatkozóan újabb bizonyítékok kerülnének a rendőrség birtokába.

Boros Tamás sok alvilági embernek útjában állhatott, egy 1997 januári rendőrségi kihallgatás során több neves magyar és orosz bűnöző tevékenységéről beszámolt. Boros elhallgattatása emiatt válhatott sürgőssé, valaki ugyanis kiszivárogtatta, hogy Boros a rendőrség informátora lehet.