Terjed és öl a madárinfluenza

2005.10.25. 10:59
Újabb területekre terjedt át a madárinfluenza Kínában. A gyilkos kór Indonéziában egy kisfiút és egy fiatalembert is megfertőzött, a 23 éves jávai férfi belehalt a betegségbe. Németországban gyanús madártetekmeket találtak.
Megérkezett a vakcina
Kedden megkezdődött a humáninfluenza - tehát nem a H5N1 vírus elleni - ingyenes védőoltások kiszlítása a háziorvosokhoz és a foglalkozás-egészségügyi szakemberekhez. Összesen 1 300 000 ingyenes oltást szállítanak ki. A védőoltást a 65 éven felüliek, a krónikus betegek és az egészségügyi dolgozoók kapják ingyen. A későbbiekben a gyógyszertárakban is megvásárolható lesz a védőoltás, amelyet a házi orvos ad be azoknak, akik szeretnék magukat beoltatni.

Újabb halálos áldozatot követelt a madárinfluenza emberre is veszélyes H5N1 törzse által okozott fertőzés Indonéziában, írja az AP. A WHO hivatalos adatai szerint ezzel négyre emelkedett a betegség indonéz áldozatainak a száma. A 23 éves jávai fiatalember még szeptember végén vesztette életét, ám a laborvizsgálatok csak hétfőn erősítették meg a madárinfluenza gyanúját.

Ázsiától tartanak

Az indonéz hatóságok elismerték, hogy azóta egy szumátrai kisfiú is elkapta a vírust. A négyéves gyermek azóta kigyógyult a betegségből. Az új esetekkel összesen 121-re nőt azon emberek száma, akik elkapták a madárinfluenzát. A vírus eddig 62 halálos áldozatot szedett.

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének (WHO) aggályai szerint Ázsiában van a legnagyobb esély az emberről emberre terjedő vírusmutáció kialakulására. Éppen ezért okozott újabb aggodalmat a hír, hogy Kínában megint újabb területen bukkant fel a halálos vírus, jelentette a Reuters.

Az ENSZ mezőgazdasági szervezetének (FAO) helyi programigazgatója, Noureddin Mona tájékoztatása szerint a keleti Anhuj tartományban Lianjing faluban 2 100 fertőzött baromfit találtak. A kínai mezőgazdasági minisztérium tájékoztatása szerint 550 állat elpusztult, 45 000-et levágtak. A település köré 5 kilométeres átmérőjű körben karantént vontak.

Európában emberre még nem terjedt át

Oroszországban is tovább terjedt a vírus, a hétvégén Moszkvától négyszáz kilométerre egy tanyán fedeztek fel elhullott állatokat. A vírus az orosz hatóságok szerint 12 tyúkot ölt meg, kényszerintézkedésként 53 kacsát és tyúkot kellett levágni.

Bíztató ugyanakkor, hogy a vészhelyzetek minisztériumának tájékoztatása szerint a július óta Oroszország több körzetében is felbukkant vírus eddig embert nem fertőzött meg. A minisztérium tájékoztatása szerint a betegség 394 madár halálát okozta, 2 684-et kellett levágni, jelentette a Ria Novosztyi.

Keddi jelentések szerint már Németországban is hullanak a madarak. Rajna-Pfalz tartományban huszonöt madártetemet találtak, az ARD közszolgálati televízió jelentése szerint vonuló madarakról, nyári ludakról, illetve tőkésrécékről lehet szó. Egyelőre nem tudni, hogy a madarak pusztulását a madárinfluenza okozta-e.