Enyhítették a barátnőjét agyonverő férfi büntetését

2008.09.30. 13:17
A Pécsi Ítélőtábla tanácsa szerint nem számít különösen kegyetlennek, ha valakit puszta kézzel agyonvernek, ezért enyhítették a barátnőjét meggyilkoló pécsi férfi börtönbüntetését. Az ügy szép példája a családon belüli erőszak magyarországi alulkezelésének, a nő megverése miatt riasztott rendőr azért nem intézkedett a támadó ellen, mert kiérkezésekor az pont nem verte a nőt.

Tizenegy év börtönbüntetésre enyhítette a Pécsi Ítélőtábla kedden hozott jogerős határozatában annak a férfinak a büntetését, akit első fokon még tizenhárom év fegyházbüntetéssel sújtottak, amiért agyonverte barátnőjét. A táblabíróság nem látta bizonyítottnak, hogy tettét különös kegyetlenséggel követte volna el.

A 32 éves elsőrendű vádlott és barátnője 2007. július 7-én egy esküvőn vett részt. A lány elárulta párjának, hogy a vendégek közül egy fiúval szexuális kapcsolata volt, ezért veszekedni kezdtek. A vita tettlegességig fajult: a férfi ütlegelte barátnőjét az utcán, majd a lány kocsijában.

A verést látva a környéken lakók rendőrt hívtak, de mivel a járőr érkezésekor a férfi éppen nem verte a nőt, nem intézkedtek ellene. Amint a rendőr távozott, a férfi 25 percen át folytatta a verést, majd, annak ellenére, hogy nyolc pálinkát is megivott, autójával hazavitte.

A lány útközben elvesztette eszméletét, ezért a férfi felhívta a megyei kórházban szakápolóként dolgozó barátját, hogy segítsen. A szakápló megvizsgálta a lányt, megállapította, hogy életveszélyben van, de nem hívott segítséget. A bíróságon nem tudott elfogadható választ adni rá, hogy miért mulasztotta el a segítségkérést.

A lány három nappal később a kórházban meghalt, halálát sérülései közül a fejét ért nyolc ütés okozta, amelyek következtében agyduzzanat, agyvizenyő alakult ki. Az elsőrendű vádlott elismerte, bántalmazta a lányt, de tagadta, hogy felelős lenne a haláláért. Magyarázata szerint a barátnője a lakáshoz vezető lépcsőről esett le, attól szenvedett komoly sérüléseket. Ezt a bíróság szakértők véleménye alapján kizárta.

A lány bántalmazásáról több tanú is beszámolt, a másodrendű vádlott pedig arról, hogy a támadó gátolta őt a mentők értesítésében, s pénzt helyezett kilátásba, ha egy orvos ellátja a barátnőjét, s az ügyet sikerül "eltussolni".

Makai Lajos bíró az ítélet indoklásában rámutatott: bár az elkövetés módja hétköznapi értelemben brutális volt, az áldozatot nem érte egyetlen közepesnél nagyobb erejű ütés sem. A behatások csak együtt voltak nyolc napon túl gyógyulóak, ezért a cselekmény jogi értelemben nem minősül különösen kegyetlennek.