A lány, aki eltűnt a Lánchídon

2008.12.12. 16:05
Ophélie Bretnacher december 4-én eltűnt a Lánchídon. A rendőrség szerint nem valószínű, hogy a Dunába zuhant, a búvárok ugyanis egyelőre nem is találják. De az is valószínűtlennek tűnik, hogy autóban távozott, hiszen a járdát magas, másfél méter széles korlát választja el az úttesttől. A lányról készült utolsó felvétel és táskája megtalálása között legfeljebb fél óra telt el.

Egy dolgot tudni biztosan Ophélie Bretnacher eltűnéséről: utoljára a Lánchídon látták, egyedül. A francia RTL rádió beszámolója szerint a budapesti térfigyelő kamerák felvételein látszik, ahogy a december 4-én eltűnt francia diáklány a pesti oldalon felmegy a hídra, de nem érkezik meg Budára, és nem megy vissza Pestre sem.

A Budapesti Corvinus Egyetemen cserediákként tanuló 22 éves Bretnacher december 3-án a Portside de Cuba nevű Dohány utcai szórakozóhelyen volt Mikulás-partin. A szórakozóhelyről december 4-én, hajnali fél három-három között - a Journal du Dimanche francia hetilap honlapján megjelent értesülések szerint 2 óra 50 perckor - távozott, gyalog.

A térfigyelő kamerák felvételei alapján szintén gyalog ment a Lánchídhoz, ahol az utolsó felvétel készült róla. A 20 minutes francia hírportál szerint az utolsó kép a hídon magányosan sétáló lányról 2 óra 58 perckor készült.

A Portsidetól a Lánchíd közepéig a legrövidebb gyalogút 1,7 kilométer. Amennyiben a francia sajtóértesülések pontosak, és az utat nyolc perc alatt tette meg, Bretnacher nagy tempóban, gyakorlatilag futva, 12,5 km/h-s átlagsebességgel haladt (a négy perc alatti kilométerenkénti átlag egy sportolónak is becsületére válna). Normális, átlagosan 5 km/h-ás sétatempóval számolva az út 20,5 percig tartana, valószínűbb tehát, hogy legkésőbb 2 óra 40-kor távozott a szórakozóhelyről, vagy később, leghamarabb 3 óra 10 közül ért a hídra.

Az nem látszik a felvételeken, hogy a hídon mi történt, csak az a biztos, hogy a lány egyik irányba sem távozott. Táskáját, benne irataival és mobiltelefonjával két - szintén külföldi - fiatal találta meg a hídon. A térfigyelők felvételein látszik, hogy a fiatalok Pestről mennek fel a hídra és Budán lejönnek.

A Budapesti Rendőrkapitányság pénteki közleménye szerint a lány eltűnésének ügyében egy hétfős nyomozócsoport dolgozik. Munkájukat a vízirendészet is segíti, mert "bár egyelőre nincs adat arra vonatkozóan, hogy a lány a Dunába esett volna, ezt a lehetőséget kizárni az eljárás jelenlegi szakaszában nem lehet". A pénteken a Dunába lemerülő búvárok egyelőre nem találtak semmit.

Ha nem a Dunába esett, és nem sétált le a hídról, akkor csakis autóval távozhatott. A rendőrség ezért azoknak a taxisoknak a segítségét is kérte, akik aznap háromnegyed három és négy között idegen nyelven beszélő lányt vettek fel. A rendőrség a közleményben közölteknél bővebb felvilágosítást nem akart adni az ügyben, kérdéseinket nem sikerült feltennünk.

Pedig az a feltevés, hogy a lány autóban távozott a hídról, több kérdést is felvet. A Lánchíd járdáját nagyjából 1,2 méter magas, legalább 1,5 méter széles korlát választja el a 2x1 sávos útpályától, ez pedig nehézkéssé teszi a beszállást. Igaz, legalább arra magyarázatot adna, hogy Bretnacher miért hagyta táskáját a hídon - nyilván letette, amikor átmászott a korláton és a híd tartószerkezetén.

Az, hogy Bretnacher táskáját legfeljebb fél órával az eltűnése után megtalálták a hídon, a lány barátainak érdeklődését is felkeltette. Egyikük a L'Union című reimsi lapnak (ide járt egyetemre Bretnacher) nyilatkozva úgy vélte, barátja lánykereskedők áldozatául esett. Szerinte azzal, hogy a táskáját a hídon hagyták, tévútra próbálták terelni a nyomozást.

Bár a lánykereskedők az elmúlt években tényleg gyakran szemelnek ki külföldön nyaraló diáklányokat, nehezen elképzelhető, hogy a fent már részletezett nehézségeket leküzdve elrabolták. Ez esetben ugyanis legalább egy emberrablónak a járdán kellett volna várnia Bretnachert, akit aztán még a korláton is át kellett volna adnia. Egy másik emberrablónak a korlát másik oldalán át kellett volna vennie a lányt és be kellett volna tuszkolnia egy, a hídon várakozó autóba.

Azt nem tudni, hogy a térfigyelő kamerák felvételein látható-e olyan autó, ami feltűnően lassan ért át a híd egyik oldaláról a másikra. Hiszen akár taxi, akár emberrablók vitték el a lányt a hídról, a kocsinak mindenképpen várakoznia kellett a hídon. A rendőrség erről nem adott tájékoztatást.