Árad a Duna: a budai északi rakpartot már lezárták

2006.03.29. 17:43
A vártnál gyorsabban árad a Duna ezért a tervezettnél korábban kellett lezárni a budai szakaszt.

A tervezettől majd egy órával korábban, 17 óra 15 perckor lezárták a budai alsó rakpartot a Margit híd és Mozaik utca között a Duna áradása miatt - közölte a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. szóvivője az MTI-vel.

A tervezett időtől azért kellett majd egy órával korábban lezárni az útszakaszt, mert a Duna erősebben árad, mint azt a szakemberek jelezték, elérte a 605 centit - mondta Szegedi Péter. Hozzátette: ha a Duna vízszintje eléri a 640 centimétert, akkor a teljes budai alsó rakpartot, ha a 680 centimétert, akkor pedig a pesti alsó rakpartot teljes hosszában lezárják a forgalom elől - tájékoztatott Szegedi Péter.

Szombaton már 712 centis lesz a vízállás?

Vajda Pál, a főváros üzemeltetéséért felelős főpolgármester-helyettes az MTI-nek szerda reggel azt mondta: a fővárosi önkormányzat és annak közüzemei, a csatornázási művek és a közterület-fenntartók felkészülten várják az árhullámot.

A főpolgármester-helyettes közölte, hogy az előrejelzések - plusz-mínusz félméteres eltérés lehetőségével - szombatra már 712 centiméteres vízállást jósolnak Budapest térségében.

Czuk Dorottya, a főpolgármesteri hivatal sajtófőnöke az MTI-vel azt közölte, hogy várhatóan péntekre befejeződnek a pesti rakparton folyó útépítési munkálatok.

Csütörtökön várhatóan másodfokú árvízi védekezést rendel el a főpolgármester

Csütörtökön várhatóan másodfokú árvízi védekezést rendel el Demszky Gábor főpolgármester - közölte az MTI-vel a Fővárosi Polgári Védelmi Igazgatóság (FPVI) sajtóreferense szerda este. A Duna vízgyűjtő területén az elmúlt napokban a jelentős felmelegedés és az esőzések következtében erőteljes olvadás kezdődött, melynek hatására árhullám levonulása kezdődött meg a folyón - mondta Grafjódi Gabriella.