Egy hét alatt 155 millió forint gyorshajtási bírság

2008.05.09. 18:31
A megszigorított KRESZ első csúcstartója egy adonyi gyorshajtó: az 50 km/órás tábla ellenére 135 km/órával hajtott, ezért 300 ezer forintra bírságolták.

Egyetlen hét alatt 4047 gyorshajtási ügyben született döntés: az objektív felelősségről szóló törvény május másodikai életbe lépése óta országosan több tízezer, a sebességmérő kamerák által készített felvételt értékeltek már ki. A rendőrség eddig 155 millió forintnyi bírságot szabott ki. Ez az jelenti, hogy átlagosan valamivel több mint 38 ezer forintra büntették a szabályszegő autósokat. A súlyosabb szabálysértések ügyében közigazgatási eljárás indul, az erről szóló határozatokat a megyei rendőrkapitányságok hozzák meg.

Jámbor István, az Országos Rendőr-főkapitányság közlekedés-rendészeti osztályvezetője elmondta, hogy a rendőrség elsősorban nem a bevételeknek, hanem a szigorú szabályoknak is köszönhető, javuló statisztikáknak örül. Az év első négy hónapjában 250-en haltak meg, tavaly ilyenkor ez a szám már 402 volt. 8,5 százalékkal csökkent azoknak a baleseteknek a száma, melyekben valaki megsérült.

A Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint a Fejér, Veszprém és Komárom-Esztergom megyében elkövetett kiemelt szabálytalanságokról készül felvételeket Székesfehérváron dolgozzák fel, a bírságot is itt szabják ki. A három megyében összesen 13 ezer felvétel készült, ebből körülbelül 4 ezret dolgoztak fel péntekig. A rendőrség eddig 571 közigazgatási határozatot hozott, ezek közül 484-et gyorshajtás miatt. Eddig a legmagasabb bírságot egy adonyi gyorshajtás miatt szabták ki. Az autós az 50 km/órás tábla ellenére 135 km/órával hajtott, ezért 300 ezer forintra bírságolták.

A Somogy, Tolna és Baranya megyei adatokat Pécsett dolgozzák fel. Ebben a három megyében 7-éig 398 határozat született, az autósoknak egyébként 30 napja van arra, hogy befizesse a büntetéseket. A fényképfelvételeket nem csatolják a határozathoz, ezeket egy esetleges fellebbezés esetén használja a rendőrség bizonyítékként. Ebben a régióban eddig a legmagasabb büntetést egy kaposfüredi autós kapta, ő egy 30-as táblánál hajtott gyorsan, 130 ezer forintos bírságot szabtak ki rá.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg,- Hajdú-Bihar- és Jász-Nagykun-Szolnok megyei adatokat Nyíregyházán kezelik. A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság a Független Hírügynökséget úgy tájékoztatta, hogy a megyében 159 határozat született 6 millió 760ezer forint összegben. A legmagasabb kirótt büntetés 130 ezer forint volt, mert az autós 50-es táblánál 105-tel hajtott. Hajdú-Bihar megyében 491 határozat alapján összesen több mint 18 és félmillió forintnyi büntetés róttak ki. Itt is folyamatosan dolgozzák fel a sebességmérő kamerák által készített 1361 felvételt. Ebben a megyében is 130 ezer forint volt a legmagasabb büntetés, amit hét autósra is kiróttak. A többségük 30-as táblánál lépte túl a sebességet.

Jász-Nagykun-Szolnok megyében 225 határozatot hoztak, 8 millió 630ezer forintos összértékben. Ebben a megyében 300 ezres büntetést is kiszabtak, mert egy autós a 40 kilométeres óránkénti korlátozás ellenére 121-el hajtott. Egy 130 ezres bírságot is kiróttak, mert valaki az 50-es sebességkorlátot 54 kilométeres óránkénti sebességgel lépte túl.

A többi régióban is feldolgozták a régiós központok főkapitányságai az elmúlt egy hét adatainak összesítését, de az összefoglalókat csak később hozzák nyilvánosságra, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság például a jövő hétre ígérte a saját, illetve Bács-kiskun- és Békés megye összefoglalóját.