Gyors kipontozást akar az ORFK

2007.02.27. 09:14
Az ORFK drasztikus szigorításokat tervez a közlekedési büntetõpontok rendszerében. Az RTL Klub értesülése szerint a biztonsági öv hanyagolása miatt akár 7 pontot is felszámolhatnak az autósoknak.

A jelenlegi pontrendszer nem hatékony, szinte lehetetlen összegyûjteni a jogosítvány-bevonással járó tizennyolc pontot három év alatt. A 2001-ben bevezetett közlekedési büntetõ rendszerben évekig egyetlen autós sem érte el a ponthatárt, miközben az utakon nem csökkent a halálos áldozatokkal járó balesetek száma.

A gyermekülés hiánya is fõbûn

Az RTL Klub értesülése szerint az ORFK most azt tervezi, hogy radikális szigorítást hajt végre a rendszerben. Ha a kormány is támogatja, akkor akár három biztonsági öv be nem kapcsolás is elég ahhoz, hogy a rendõrök bevonják a vezetõi engedélyt. A pontrendszeren utoljára 2004-ben szigorítottak, de a be nem csatolt biztonsági öv vagy a gyerekülés hiánya akkor továbbra is egy büntetõpontos vétség maradt. Ha a javaslatot elfogadják, akkor ezentúl minkét esetben 7 pontot számolnak fel a rendõrök.

Duplája járna az alkoholizálásért

A jelenleginek több mint kétszeresére emelnék az ittas vezetésért, a sebességkorlátozás jelentõs túllépéséért, a vasúti átjáró áthaladás szabályainak megsértéséért, valamint a közúti közlekedés rendjének megzavarásáért - vagyis a baleset okozásért adható pontok számát. A most kiszabható tételeket egyébként a három évvel ezelõtti szigorításnál vezették be. Szigorodna a vezetés közben telefonálók és az engedély nélküli gépkocsit vezetõk büntetése is. Elõbbi, ha rajta kapják, egy helyett három, utóbbi a mostani három helyett hét pontot kapna.