Diszkriminatív a Burger King skót menüje?

2008.08.25. 13:51
A skótbarátok szerint sértő és diszkriminatív a magyar Burger King "skót menüje". Pettkó Andrásnak sem tetszik.

Panaszt tett a Nemzeti Fogyasztóvédelmi hatóságnál és az Önszabályozó Reklámtestületnél, valamint bojkottot hirdetett a Burger King ellen egy civil szervezet, amely a hálózat menünevei közül kifogásol egyet. Az akcióhoz már hazai és külföldi parlamenti képviselő is csatlakozott.

A magyarországi Albannach Skót Kulturális Egyesület a "skót menü" elnevezést találja visszásnak, mivel szerintük ez - a kelta nép nevét a fukarsággal összekötve - egy hamis sztereotípiára épít - mondta a szervezet elnöke. Szalay Tamás Lajos szerint ezzel nemcsak az anyaországban, de a Magyarországon élő skótokat is megsértik.

Hozzátette: nem tudnak arról, hogy más országban is használná a társaság ezt az elnevezést. Közlése szerint bojkottfelhívásukhoz több tucatnyian csatlakoztak már, köztük Mike Pringle, a skót parlament nemzeti párti képviselője és Pettkó András, az MDF országgyűlési frakciójának tagja.

"Noha jeleztük náluk kifogásainkat, a Burger King érdemi válasz nélkül hagyta ezzel kapcsolatos megkereséseinket, ezért kénytelenek voltunk a jelképes bojkott félkomoly eszközéhez nyúlni" - fogalmazott Szalay Tamás Lajos. Mint mondta, jogi szakértőik a gyorsétteremlánc szlogenjét a reklámtörvény és a reklámetikai kódex előírásaival ellentétesnek ítélték, mivel az sérti a negatív diszkrimináció tilalmát.