Rossz buszra szállt, 25 év múlva ért haza

2007.02.08. 10:48
Huszonöt évig élt elszigeteltségben egy thai asszony. Beuraheng egy ritka dialektust beszél, ezért senki sem tudta útba igazítani Bangkokban az eredetileg Malajziába készülő asszonyt, aki így a burmai határ mellett kötött ki, ahol senki sem értette, mit beszél.

Malajziai bevásárlótúrára indult, de rossz buszra szállt és 25 évre eltűnt egy thai nő. Jaeyana Beuraheng negyed század elteltével tért vissza családjához, írja a UPI.

Az asszony 25 éve szállt rossz buszra, így Malajzia helyett Bangkokba utazott el. Mivel sem thaiul, sem angolul nem beszélt – Thaiföld muzulmán többségű déli részén született, ahol a yawi dialektust beszélik – itt ismét rossz buszra szállt.

Mint mesélte, a nagy forgalom és a zaj zavarta meg. Tévedése miatt még messzebb került otthonától, Thaiföld északi részén, a burmai határ közelében kötött ki, Chiang Mai városában. Itt sötét bőrszíne miatt rendre egy hegyi törzs tagjának nézték, miközben koldulásból próbálta fenntartani magát.

1987-ben le is tartóztatták, mert illegális bevándorlónak nézték. Mivel származását a hatóságok nem tudták megállapítani, egy szociális otthonba zárták.

Húsz éve élt már az otthonban, amikor januárban három falubelije látogatott a városba. Mivel a fiatal egyetemisták beszéltek yawiul, így Beuraheng végül visszatalálhatott otthonába.