Német macskát ölt a H5N1

2006.02.28. 16:27
Fokozódik a madárinfluenza-helyzet Európában, a német Friedrich Loeffler Intézet közleménye szerint a H5N1 madárinfluenza-vírus okozta annak a macskának a halálát, amit egy észak-német szigeten találtak. Ez az első ismert eset a kontinensen, hogy emlősállat pusztult el a madárkórtól.

A laboratóriumi vizsgálatok a madárinfluenza-vírus H5N1 altípusának jelenlétét mutatták ki egy macskában Németországban - közölte a szövetségi állategészségügyi kutatóintézet (Friedrich Loeffler Intézet) kedden délután. A macskát Ruegen szigetén találták, ahol korábban több mint száz H5N1 vírussal fertőzött vadmadarat találtak a német hatóságok.

Az esetről további részleteket egyelőre nem tudni. Holland tudósok korábban már figyelmeztettek arra, hogy a házikedvencek, így a macskák is hordozhatják a madárinfluenza vírusát, annak az emberre veszélyes változatát is.

Az első ilyen esetet egy thaiföldi állatkertben regisztrálták, ahol nagymacskák - tigrisek - pusztultak el madárinfluenzában, emlékeztet a Reuters. Akkor a vizsgálatok kimutatták, hogy a macska fertőzött baromfihúst fogyasztott. A kutatók szerint a vírus macskáról macskára is terjedhet, arra azonban eddig még nem volt példa, hogy embert fertőzött volna meg madárinfluenzás macska.